Az esszenciális zsírsavak két fontos csoportja az omega3 és omega6. Ezekből 1:1 arány kívánatos a szervezeten belül. "Tudta" is ezt az ősember, és nagyjából ennek megfelelően táplálkozott. Napjainkra azonban már szinte csak az eszkimók tartják ezt az arányt. Az ő étrendjükben jelentős arányt kitevő halak, fókák és egyéb tengeri állatok húsa ugyanis sok omega3 zsírsavat tartalmaz. Ezzel szemben az európaiaknál 40-50-szer annyi omega6 kerül a szervezetbe, mint omega3. A következmény: az eszkimóknál 400-szor ritkább a szívinfarktus előfordulása, mint az európaiaknál. Az európaiaknál sokkal több a súlyos gyulladásos kórkép is, az allergia, asztma, reumás folyamatok, krónikus vastagbélgyulladás.
Az embert élete során sokféle mechanikai, vegyi, biológiai károsító hatás éri. Ezekre a szervezet gyulladással válaszol, melynek kifejezett célja a károsodás helyének elhatárolása az ép szövetektől, és a károsító hatás mielőbbi megszüntetése. A helytelen életmód és táplálkozás, a környezetszennyezés és a természetes öregedés negatív hatásai krónikus gyulladások kialakulásához vezet, mely nagyfokú életminőség-romlást okoz. A gyulladás hevessége és időtartama nagyban függ a táplálkozástól, mivel a gyulladás során felszabaduló anyagok (prosztanoidok) agresszivitása a táplálék zsírösszetételétől függ. Ezek az ún. "gyulladásközvetítők" a gyulladásban betöltött szerepükön kívül fontos szabályzói a keringési- és immunrendszernek, valamint a zsíranyagcserének.
A molekuláris háttér az, hogy az omega6-ból - melyet pl. a nagyon népszerű és szerencsétlenül népszerűsített margarin ill. napraforgóolaj tartalmaznak bőségesen -, sokkal agresszívebb prosztanoidok keletkeznek, mint az omega3-ból, melynek az lenne a rendeltetése, hogy "csillapítsa" a másik hatásait. Ebből kifolyólag napjaink étrendje, mely szinte kizárólag omega6-ot tartalmaz, eleve elrendeli, hogy a legkisebb sérülés, fertőzés, vagy a környezetszennyezés révén a szervezetben felhalmozódó mérgek hatása, a lehető legagresszívabb gyulladásos választ vonja maga után, mely jobb híján esetenként nem múlik el, hanem krónikussá válik. Ráadásul az omega6 zsírsavakból egyéb kellemetlenségeket okozó molekulák is keletkeznek, történetesen vérlemezkék összetapadását okozó anyag, ami miatt szívinfarktus, trombózis és embólia is kialakulhat, vagy a hatékony immun működést gátló anyag.
A megoldás kézenfekvő, melyet számtalan orvosi tanulmány hitelesít. Krónikus és súlyos gyulladások megelőzésére javasolt az omega3 étrendbe való felvétele pl. lenolaj fogyasztásával (íze miatt nem a gasztronómiai orgazmus kifejezett előidézője), vagy a tengeri halak (többnyire lazac) olajából készült kapszulás készítmények szedésével. A már kialakult betegségek kezelése, mely a hagyományos orvosi gyakorlatban a legtöbbször tüneti szteroid, illetőleg nem szteroid gyulladáscsökkentőkből (SAID és NSAID) áll, esetünkben az omega6 étrendből való elhagyását (margarinok, növényi olajok fogyasztásának minimálisra csökkentése), és az omega3 készítmények hosszú távú szedését jelenti. A hatás 2-3 hét múlva jelentkezik. Tapasztalatok szerint reumásoknál jelentősen mérséklődik a reggeli felkeléskori ízületi merevség és fájdalom. A hatás összevethető az NSAID-ok hatásával, de nélkülözve azok mellékhatásait.
A gyulladások megszűnése mellett ajándékba kapjuk, hogy csökken az emelkedett koleszterin- és trigliceridszint, javul az immunműködés és csökken a szívinfarktus és a II-es típusú, ún. nem inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának kockázata. Állatkísérletekben bizonyították, hogy a rendszeresen adott omega3 jelentősen csökkenti az agresszív rákkeltő anyagokkal (mint pl. a dohányfüstben is lévő benzpirén, dimetil-benzantracén, anilin stb.) kiváltható daganatok kialakulását és növekedési sebességét is.
Javallatok: Elsősorban krónikus gyulladások és fájdalmak (pl. reuma) megelőzésére és kezelésére, szívinfarktus, trombózis, embólia, rák, cukorbetegség megelőzésére, valamint az immunműködés javítására alkalmas.
Figyelmeztetések, ellenjavallatok, mellékhatások:
A készítménynek javasolt adagban nincsen ismert mellékhatása. Jelentősen és hosszú távon túladagolva fokozhatja a vérzékenységet, és megnöveli az agyvérzés kockázatát.
Állandó orvosi felügyeletet igénylő krónikus betegségekben szenvedők, a készítmény szedését minden esetben beszéljék meg kezelőorvosukkal.
Megfelelő mennyiségű antioxidáns pl. C-vitamin, E-vitamin szedése javallott.
Utolsó kommentek