Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Lucerna

2007.12.16. 15:39 - vitalman

   Gyomorfekély, érelmeszesedés, vérzékenység, rák. Súlyos, akár halálos kimenetelű betegségek, melyeket - nem kórélettani értelemben - összeköt valami. Ez pedig bármennyire is meglepő így első olvasatra -, nem más, mint a lucerna. Mégpedig azért, mert ezeket a félelmetes károkat - és még sok egyéb mást is - e növény fogyasztásával eredményesen meg lehet előzni, és sokszor kezelni is.


  A mérsékelt égövön általában csak az állatok takarmányozására használt lucerna (Medicaga sativa) sokrétű gyógyító hatását a népi gyógyászat már régóta ismeri. A növény tudományos igényességű felmérése igazolta a lucerna megfigyelt gyógyhatásait. Egyetlen más zöldségféle vagy gyümölcs sem tartalmaz annyiféle vitamint és ásványi sót, és annyiféle, az emésztéshez nélkülözhetetlen enzimet, mint a lucerna. Az elemzések szerint jelentős mennyiségű A-, és D-provitamin (béta-karotin és ergoszterin), K-, E-, C- és többféle B-vitamin, valamint kálium, vas, kalcium és foszfor van benne. A lucerna zöld levele nyolcféle enzimet tartalmaz (Iipázt, amilázt, erepszint, koagulázt, emulzint, invertózt, peroxidázt és pektinázt). Fehérjéje rendkívül jó minőségű, mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, közel olyan összetételű, mint a marhahús, és a mennyisége is jelentős (mintegy 6%). Ezért nem meglepő, hogy a népgyógyászatban általános erőnlétfokozóként és csontképzőként is használták, de ismerték a növény speciális hatásait is (gyomorfekély, érelmeszesedés, vérzékenység gyógyítása), melyek sajátos hatóanyagainak köszönhetőek.


   Az egyik legelterjedtebb krónikus népbetegség a gyomrot vagy nyombelet érintő, ún. peptikus fekély. Ilyenkor valamilyen stimulusra, szövethiány alakul ki a nyálkahártyán, ami emiatt elveszíti ellenálló-képességét az emésztőnedvekkel szemben. A következmények kritikusak lehetnek. A gyomor- vagy bélfal átfúródhat (perforáció), de el is rákosodhat (ulkuszkarcinóma). Mindkét következmény sok esetben halállal végződik. A peptikus fekély kialakulásának többféle oka lehet. Kiválthatja pl. túlzott savtermelés, fokozott stressz, bakteriális fertőzés vagy gyógyszerszedés. A betegség kialakulását sietteti, és a kialakult betegséget súlyosbítja a szervezet helytelen táplálkozásból adódó elsavasodása (acidózis), ami emellett rossz közérzettel, a teljesítmény és az immunműködés csökkenésével jár.


A statisztikák szerint csaknem minden tizedik ember élete folyamán fekélybetegségben szenved, köztük leggyakoribb a sok gyomorsavat termelő O-ás vércsoportú. Ennek a szörnyű betegségnek a kialakulását meg lehet előzni, és a már kialakult fekélyek gyógyulását gyorsítani lehet lucernakészítmények rendszeres szedéséveI. Ugyanis a lucerna nagy mennyiségben tartalmaz egy olyan sajátságos anyagot (tio-metil-metionin), amit "U-vitamin"-nak neveztek el, és amiről kutatások bizonyítják, hogy hatékonyan védi a nyálkahártyát a felmaródástól. A felmaródott helyeken gátolja a további roncsolódást, és a sejteket fokozott regenerációra készteti, gyorsítva ezáltal a sebgyógyulást. A fekélyellenes hatást erősíti, hogy a lucerna magas alkálitartalmánál fogva lúgos természetű, így nemcsak csökkenti a gyomor savasságát, de hosszú távon a szervezet elsavasodását is gátolja, és az anyagcsere, valamint a közérzet és a teljesítőképesség szempontjából jóval kedvezőbb, enyhén lúgos irányba tolja azt. A korszerű készítményekben a lucerna hatását tovább szokták fokozni azzal, hogy lúgos természetű savlekötő anyagokkal (pl. magnézium-karbonát) kombinálják. Az U-vitaminnak egyébként van egy másik fontos hatása is, mégpedig a zsírégető hatás, amit fogyókúra esetén lehet kihasználni

.


   Az érelmeszesedés és következményei (magas vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés, trombózis, embólia stb.), a leggyakoribb krónikus népbetegségcsoport és halál ok. Megelőzésükben a helyes táplálkozás és rendszeres mozgás mellett a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) csökkentése a legfontosabb. Ebben is segíteni tud a lucerna, mivel nagy mennyiségben tartalmaz olyan szaponin-glikozidokat, melyek a bélben oldhatatlan – és ezáltal felszívódásra képtelen - komplexeket képeznek a táplálék- és az epe-eredetű koleszterinnel, ami így a széklettel kiürül. Klinikai tapasztalat szerint lucernakészítmények rendszeres szedésével már 5-8 hét alatt jelentős koleszterinszint-csökkenés érhető el, ami nagymértékben csökkenti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.


Ezeknek a szaponinoknak, emellett klinikailag igazolt immunstimuláló hatásai is vannak. Növelik az ölő-fehérvérsejtek (NK-limfociták) aktivitását, és fokozzák a vírusellenes interferon termelődését. Mivel a tumorsejtek egy részét pont az NK-limfociták pusztítják el, és a tumorok egy része víruseredetű, a lucernának komoly rákmegelőző hatást is tulajdoníthatunk, pláne, ha figyelembe vesszük a klinikailag bizonyítottan rákmegelőző hatású, egyéb beltartalmi anyagait is (antioxidánsok, fitoösztrogének, nukleobázisok, aminosavak, enzimek). Az immunserkentő képességéből adódóan a lucerna fontos szerepet kaphat a fertőzések legyőzésében is, amihez nagymértékben hozzájárul az antibiotikus hatású klorofill, amiben igencsak bővelkedik.



Figyelemreméltó a lucerna K-vitamin (filIokinon) tartalma is, aminek révén eredményesen szünteti meg a K-vitaminhiányra visszavezethető vérzékenységi állapotokat (pl. hosszan tartó antibiotikum-kúra következtében, kipusztulhat a bél baktériumflórája, ami K-vitaminhiányt is okoz), és mérsékli a túlzott menstruációs vérvesztést. A túlvérzések következtében kialakuló vérszegénységet, magas és jól hasznosuló, szerves kötésű vas-, valamint vérképző vitamin- és klorofiltartalma csökkenti hatékonyan.



 Mindemellett a lucernát reumában, hólyag- és prosztatagyulladásban, hashajtónak, vízhajtónak, alvásjavítónak, lázcsillapítóként és gombásodás ellen is eredményesen használta a népi gyógyászat, ezért ezekben a panaszokban is javasolható az alkalmazása.



    Figyelmeztetések, ellenjavallatok, mellékhatások:

  • A gyógynövény-készítmények általában lassabban de tartósabban fejtik ki hatásaikat, mint az analóg szintetikus készítmények, ezért a hatás csak néhány napi szedés után jelentkezik.

  • A rendszeres lucernafogyasztás fokozhatja egyes autoimmun betegségek (pl. SLE - szisztémás lupus erythemotosus) tüneteit, ill. a növény anyagai iránt előfordulhat egyéni érzékenység.

  • Állandó orvosi felügyeletet igénylő krónikus betegségekben szenvedők, a készítmény szedését minden esetben beszéljék meg kezelőorvosukkal.

  • A véralvadásgátló Syncumar gyógyszer szedése esetén nem szabad fogyasztani!




A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr15265879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegavera 2008.01.13. 00:44:13

Kedves Vitalman,

Érdeklődnék, hogy vaspótlásra mennyire alkalmas a lucerna készítmény? És gyerekek is szedhetik?

Köszönöm, Vera

Dr. Takács Mária 2008.05.01. 16:17:01

A gyomorrák neve latinul cancer ventriculi, bár a szószerinti fordítás megfeleő.

fitote 2014.07.19. 21:09:37

Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget itt találtam meg. Én kibontottam a kapszulákat és úgy megkóstoltam. Hát érezni lehetett a különbséget.

Itt a leggjobbb.

herbcaps.com/hu_HU/webshop/home/8/lucerna-kapszula.html
süti beállítások módosítása