A Földgolyó felszínének 70%-át víz borítja. Az óceáni árkokban a vízmélység, néhol eléri a szédítő, 11 ezer méteres mélységet. Az óceánok emiatt sokkal nagyobb életteret jelentenek az élőlények számára, mint a szárazföld, és nehezebb elérhetőségük miatt még számos titkot rejtenek. Néhányat azért már sikerült megfejteni, ezek közé tartozik a tengeri moszatok, algák gyógyító ereje.
A szárazföldön szinte kizárólagossá vált nagyüzemi módszerekkel végzett növénytermesztés során bevetett vegyi anyagok és eljárások erősen lecsökkentették a talajban a létfontosságú tápanyagok koncentrációját. Ez a hiány kimutatható aztán a növényekben és végül az élelmiszerekben is. A hiányos táplálkozás kedvezőtlenül befolyásolja az immunrendszert, és közvetve számos civilizációs betegséghez vezethet. Egyes vitaminok és nyomelemek utólagos, koncentrált pótlása, ezen részben segít, de legjobb a teljes komplexitást nyújtó, eredeti, természetes forrásból felvenni a létfontosságú anyagokat. Az óceánok még viszonylag érintetlen növényvilága, az algák őrzik ezt a természetes összetettséget.
A Journal of Agricultural and Food (hemistry folyóirat 2002-ben közölt egy tanulmányt, amelyben a kutatók arról számoltak be, hogy a tengeri algák fogyasztása gátolja a méreganyagok, például a zsírban oldódó dioxin felszívódását emésztőszerveinkben.
Alginsav hatóanyaguk olyan szénhidrát, amely gátolja a szervezetbe kerülő nehézfémtartalmú mérgek (stroncium, kadmium, plutónium, bárium) felszívódását. Magas jódtartalmuk jótékony hatású a strúma kialakulásának megelőzésében, és csökkent pajzsmirigy működés esetén jótékony hatású. Bór-tartalmuk közvetve szerepet játszik a kalcium- és a magnézium-anyagcsere szabályozásában. N-3 zsírsavaik: csökkentik a vér zsírszintjét, mérséklik a vérlemezkék aggregációját. Kis mértékben növelik a védő koleszterint (HDL) és értágító hatásúak. Lassítják az érelmeszesedést, és csökkentik a vérnyomást. E-vitamin, béta-karotin és szelén tartalmuk miatt szabadgyök-fogóként töltenek be fontos szerepet az érelmeszesedés késleltetésében, a szervezet ellenálló képességének erősödésében, a rák megelőzésében. Magas a rosttartalmuk, javítja az emésztést. A savtúltengést gyorsan enyhítik.
Az algák közül nyolc külön figyelmet érdemel:
A hosszú szálú alaria legfőbb lelőhelye a Mendocinoi partok melletti alga mező, melynek gazdagságával a világon csak kevés )”tengeri növénykert" vetekedhet. Becses beltartalma miatt, táplálék kiegészítő készítményekhez is felhasználják. Gazdag forrása a jódnak, B6-, B2-, K-, (-vitaminoknak, kobaltnak, rádiumnak és más nyomelemeknek.
A norvég, vagy csomós moszat, egyes példányai négyszáz évig is elélnek. Gazdag természetes vitaminokban, és ásványi anyagokban és esszenciális nyomelemekben. Természetes formában tartalmaz magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, A-, B 1-, B2-, (-, D-, E-vitaminokat, aminosavakat, és 60-féle ásványi anyagot, nyomelemet.
A népi orvoslásban gyulladáscsökkentőként használt növény hatékonyságát, az újabb kori kutatások is bizonyítják. Tápláló és könnyen emészthető, az emésztési zavarok kezelésére nagyon jó. A húgyúti gyulladásokra enyhülést ad.
A tengeri moszat Japánban elterjedt étel. Európában élelmiszeradalékként és ízesítőként is használják. A moszat gyűjtőnéven többféle alga hatóanyagait kínáló készítmények, tabletták meghatározó komponense. A növény minden része felhasználásra kerül. Legfontosabb tulajdonsága jódtartalma, amely a pajzsmirigy normális működéséhez nélkülözhetetlen. A pajzsmirigy szabályozásán keresztül valamennyi kapcsolódó élettani funkcióra hatással van. Szájon át bevéve víz hozzáadásakor megdagad, egyfajta természetes dugaszt képezve a gyomorszájnáI, emiatt előszeretettel használják recept nélkül kapható szerként gyomorégésre.
A Norit (porphyra yezoensis), már időszámítás szerinti hatodik században fogyasztották Kínában. Az egyik különlegessége a sejtfalának alacsony cellulóz tartalma, ami által könnyen emészthető. Az alga nagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mint a friss narancs. A-vitamin tartalma vetekszik a spenóttal, jelentős a B-vitamin készlete is. Aminosav tartalma hasonló a zöldségekéhez. Olyan anyagok is kimutathatók benne, melyek a máj működését segítik, és karbantartják a vér koleszterinszintjét. Emellett számos ásványi anyag van benne melyek a sejtfunkciókhoz nélkülözhetetlenek, például cink, mangán, réz, szelén. Az algával végzett kutatások eredményei azt sejtetik, hogy bizonyos hatóanyagai gátolják a rákos daganat fejlődését.
A palmaria palmata alga, a napi szükséglet 100%-át képes nyújtani B6-vitaminból, 660%-ot a B12-vitaminból. Jelentős a vas-, és fluortartalma is.
Az ehető tengeri hínárok és moszatok, különösen a barna algák, mind kitűnő természetes méregtelenítők. Nagy mennyiségű fucoidan nevezetű rostot tartalmaznak, amely megköti a cukrokat és zsírokat, csökkentve ezáltal felszívódásukat a tápcsatornából. Jótékonyan szabályozzák a vércukor- és koleszterinszintet.
A tengeri algák gyógyhatása egyáltalán fokozható még? Igen, az Aloe kivonat, valamint a sokoldalúságáról híres Pou D'Arco-t jól kiegészíti a tengeri kúrát. Bár az Aloe Vera a liliomfélék családjának tagja, mégis - karakterét tekintve - nagyon hasonlít a kaktuszokra. A 240 Aloe fajta közül mindössze négynek van tápértéke az ember számára. Az Aloe Barbadensis Miller határozottan a legjobb a négy közül. Az Aloe Vera, természeténél fogva, gazdag kalciumban. Az Aloe Vera az egyetlen olyan ismert növényi eredetű természetes forrás, amely B12-vitamint tartalmaz. Serkenti az emésztést, a nyirok-keringést, a vese-, máj- és epehólyag működést. Az Aloé serkenti a T-limfociták működését, s ezáltal növeli a test ellenálló képességét.
A Pau D'Arco gazdag kalciumban és vasban, amelyek nélkülözhetetlenek a test, különösen az agy működéséhez. A gyógynövényben található C-vitamin, cink és szelén fontos antioxidánsok, amelyek az immunrendszer optimális működéséhez kellenek. Ezen kívül a Pau D'Arco tartalmaz még magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, A-vitamint és néhány, a B-vitaminok csoportjába tartozó vitamint. A gyógykéreg jól ismert adaptogén, általános állapot javító, és hozzájárul az immunrendszer tökéletes működéséhez. Alkalmazásakor javul a tápanyagok felszívódása is. Gombaölő tulajdonsága miatt a Pau D'Arco-t jelenleg széles körben alkalmazzák világszerte, különösen a bélben található paraziták elleni harcban.
Fő hatásai:
Serkenti a szervezet védekező képességét.
Segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.
Erősíti az immunrendszert.
Javítja a szív és érrendszer állapotát.
Lassítja az öregedés folyamatát.
Utolsó kommentek