Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Megadózisú B-vitaminok

2008.03.27. 19:49 - vitalman

   Teljesítményorientált, felgyorsult és szinte a végletekig elszennyezett világban élünk. Az ehhez való alkalmazkodás erősen igénybe veszi az emberi szervezetet, mert jelentős teljesítmény többletet igényel. Igaz, ez fizikai és szellemi értelemben egyaránt, és kapcsolódhat a mindennapi megélhetéshez, vagy akár az élsporthoz is. De érinti a szervezetet regenerációs és önvédelmi értelemben is, hiszen a fokozott erőfeszítéseket ki kell pihennie, és a megnövekedett környezeti terhelést is le kell győznie.


  Az ezeket biztosító összes folyamat az anyagcserében zajlik. Lebontó, felépítő, energiatermelő, védelmi, méregtelenítő és javító folyamatokról van itt szó. Hatékonyan le kell bontani a táplólék anyagait, gyorsan energiát kell ezekből szolgáltatni az izmok és az idegrendszer működéséhez, és fel kell építeni a kívánt teljesítményű izomzatot. És mindeközben az immunrendszernek ki kell védenie az idegen organizmusok támadásait, a méregtelenítő rendszernek hatástalanítani kell az anyagcsere során keletkező természetes, és a felelőtlen emberi tevékenység miatt milliószámra keletkező mesterséges mérgek károsító hatásait. De hatékonyan működnie kell a javító mechanizmusoknak is, melyek a károsodott sejtek helyreállítását végzik. Sokat vitatott kérdés, hogy mennyire befolyásolja ezeket a folyamatokat, a táplálék vitaminokkal való kiegészítése. Kell-e egyáltalán vitaminpótlás, és ha igen, érdemes-e megadózisokkal próbálkozni a jobb hatásért?

Az említett folyamatok, enzimek hatására mennek végbe, melyek csak valamilyen vitamin, vagy ásványi anyag (koenzim) közreműködésével képesek a folyamatokat szabályozni. A koenzim legtöbb esetben valamelyik B-vitamin csoportba tartozó molekula, ezért elmondható, hogy a B-vitaminok az anyagcsere legfontosabb szabályozó anyagai közé tartoznak. Bármelyik részleges vagy teljes hiánya, súlyos betegségek kialakulásához vezet.


   A B-vitaminok a táplálékkal kerülnek a szervezetbe. Igaz, hogy a bél baktériumok is termelik némelyiket, és kis mennyiségben ezek fel is szívódnak a vastagbélből, de ez még normál körülmények között is nagyon kevés. Alapvető szabály az, hogy a szervezetnek annyi B-vitaminra van szüksége, amennyi az összes feldolgozandó anyaghoz, illetve szabályozandó folyamathoz szükséges enzimmennyiség aktiválását el tudja látni. Ez az enzimmennyiség pedig napjainkban jóval nagyobb, mint a "boldog békeidőkben", mert a feldolgozandó anyag nemcsak, hogy rengeteg (elég, ha a táplálék mellett csak arra a több mint 6 millióféle környezetszennyező anyagra gondolunk, ami napról-napra bombázza az emberi szervezetet), de agresszivitásuk folytán sokkal jobban igénybe is veszik a méregtelenítő és eltávolító folyamatokat. Ennélfogva, már nem elegendő az az élettani vitamin-minimum, amit évtizedekkel ezelőtt határoztak meg. Manapság az csak arra elegendő, hogy az élettani folyamatok minimálisan működjenek, és ki ne alakuljanak halálos anyagcserezavarok (minimális védelem). Az embernek azonban "optimális" - sokszor "maximális" - élettani működésre van szüksége a hatékony egészségmegőrzés és csúcsteljesítmény elérése érdekében, amit egy bizonyos mértékű vitamin-túlkínálattal lehet csak elérni, hogy minden enzimképes fehérje, amit a szervezet használni akar, találhasson magának aktiváló koenzimet.

 Ez a magyarázat arra, hogy a jól képzett reformszakemberek, miért ajánlanak megadózisú vitaminszedést. Megjegyzendő, hogy - amitől sokan, sokszor még "szakemberek" is, félnek -, vitamin-túladagolás B-vitaminok esetén nem állhat fenn, mert vízoldékony anyagok lévén, a felesleg kiürül (éppen ezért készülnek a korszerű készítmények időkésleltetéses technológiával, hogy a vitaminok egyenletesen szívódjanak fel egész nap, és ne ürüljenek ki túl korán). Viszont a "vitamin - aluladagolás" már kellemetlen tüneteket (bőr-, ideg-, emésztő- és immunrendszeri tünetek, izomgyengeség, általános teljesítménycsökkenés) okoz.

   A megadózisú B-vitamin-szedés javaslatának a biokémiai indokokon kívül érdekes tapasztalati alapjai is vannak. A nagy dózisok alkalmazásakor olyan kedvező hatások is jelentkeztek a betegeken, amelyek nem voltak megjósolhatóak a vitaminok élettani funkcióinak ismeretében. A legfontosabb ilyen hatás a neuralgiás (idegfájdaImakkal járó) betegségekben észlelt jelentős fájdalomcsökkenés (lumbágó, isiász, övsömör, reumatikus csont- és izomfájdalmak).


  Néhány szó azokról a legfontosabb B-vitaminokról, melyeket minden korszerű készítmény tartalmaz:

A B1-vitamin (tiamin) elsősorban a szénhidrát-anyagcserében játszik fontos szerepet. A nem kellő tiamin-bevitel étvágytalanságot, izomgyengeséget, ideggyengeséget, ideggyulladást, ödémákat, immunzavarokat, szívgyengeséget, sportolóknál teljesítményesést okoz. Szénhidrátdús táplálkozás, alkoholfüggőség, erőteljes sportolás és fokozott stressz növeli a szükségletét.

A B2-vitamin(riboflavin) a sejtlégzési folyamatok fontos vitaminja. Részt vesz a fehérjeszintézisben, az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontási és felépítési folyamataiban, és elősegíti a vas felszívódását. Hiánya bőrgyulladásokat, vérszegénységet, immunzavarokat, idegkárosodást és szemlencsehomályt okoz. Erőteljes sportolás és fokozott stressz növeli a szükségletét. A B3-vitamin (nikotinamid) szintén a sejtlégzésben szükséges. Részt vesz az energiatermelésben, a szénhidrátok és a zsírok lebontási és felépítési folyamataiban, hormonok szintézisében. Hiánya a "pellagra" nevű, gyomor-bélrendszeri, idegrendszeri és bőrtünetekkel járó betegséget okozza. Csökkenti a koleszterin- és triglicerid-szintet, ezáltal véd az érelmeszesedés és következményei (magas vérnyomás, infarktus, agyvérzés, trombózis embólia, veseelégtelenség) kialakulásától. Migrénes panaszokat is javítja a tapasztalatok szerint, mivel értágító hatású. Az intenzív fizikai aktivitás ebből is növeli a szükségletet.

   A B4-vitamin (folsav) a vérképzés egyik vitaminja, részt vesz az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében, elősegíti a vas felszívódását. Hiánya vérszegénységet, általános gyengeséget és magzatkárosodást is okoz. Fogamzásgátló szedése növeli a szükségletét. A B5-vitamin (pantoténsav) az anyagcsere egyik kulcsfigurája. Hiánya általános anyagcserezavart okoz izom-, ideg-, bőr-, gyomor-bél- és immuntünetekkel. Antistressz vitaminként is ismeretes, mivel fontos szerepe van a szervezet stresszválaszát koordináló, kortizol nevezetű mellékvesekéreg- szintézisében. A B6-vitamin (piridoxin) a fehérje-anyagcsere kulcsmolekulája. Mivel fehérje kell szinte minden működéshez a szervezetben, teljes hiánya általános összeomlást eredményezne. Fokozott fehérjebevitel és fizikai aktivitás növeli a szükségletét, ezért sportolók és nehéz fizikai munkát végzők az átlagosnál többet igényelnek. Elégtelen bevitel esetén az izmok erőtlenné válnak és leépülnek. Természetes vizelethajtó, és tapasztalatok szerint nagy adagban jelentősen enyhíti a migrént, és a menstruációval járó kellemetlen tüneteket (depresszió, ödéma, ingerlékenység mellfeszülés, fejfájás). Ismeretes az oxalát-vesekövek képződését gátló hatása is.

A B7-vitamin (biotin) részt vesz a szénhidrát- és zsíranyagcserében. Ha kevés van belőle, bőrgyulladások és hajhullás a következmény. Gátolja az őszülést, és a kopaszság kezelésében is eredményesen hat. Erős fizikai terhelés, ennek a vitaminnak a szükségletét is növeli. A B10-vitamin (pora-amino-benzoesav) a vérképzésben és a felszívódási folyamatokban fontos. Hiánya korai őszüléshez és ekcéma kialakulásához vezethet.

A B12-vitamin (kobalamin) ugyancsak a vérképzés vitaminja. Hiánya vérszegénységet, általános gyengeséget, idegrendszeri tüneteket, hangulatingadozást, memóriazavart okoz. Vegán táplálkozás és fogamzásgátló szedése növeli a szükségletét.

Ezeken kívül még vonnak a B-vitamin csoportba sorolható anyagok (kolin, inozitol), melyek májvédő és zsírégető tulajdonságaikkal szintén hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a fokozott terhelések elviseléséhez.



    Figyelmeztetések, ellenjavallatok, mellékhatások:

  • A készítménynek javasolt adagban nincsen ismert mellékhatása, de az egyes hatóanyagok iránti egyéni érzékenység miatt allergiás reakció létrejöhet.

  • Állandó orvosi felügyeletet igénylő krónikus betegségekben szenvedők, a készítmény szedését minden esetben beszéljék meg kezelőorvosukkal.

  • A készítmény szedése a vizeletet sárgára színezi, ami természetes jelenség a távozó B2-vitamin miatt.

Adagolási javaslat: Napi 1 tabletta



A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr16399567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása