Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Szemvédő vitamin

2008.02.22. 15:12 - vitalman

   Hangolódjunk rá és gondoljuk át, hogyan értékeljük és védjük a szemünket.

Ha valaki nagyon szeret valakit, ezt mondja: „Ő az én szemem fénye” azaz egy kincs nekem.

Ha valaki nagyon vigyáz valamire, ezt mondja: „Úgy őrzöm, mint a szemem világát” azaz mindent megteszek, hogy épségben megtartsam.


 Igen, tehetjük, őrizhetjük, kincsként becsülhetjük a szemünket, amely fényt, világosságot érzékelő szervünk és egyben a lélek tükre is, ha szemvédő vitamint eszünk, a divatos napszemüveg vásárlása helyett (ám lehet mindkettőt is egyszerre).

Milyen fájó, szomorú látvány, látni a fehér bottal, tapogatózva járó, úttesten átsegítendő, vak vagy csökkentlátású embertórsainkat!

Tudnunk kell, hogy ez az állapot nagy százalékban megelőzhető luteinnel!



  Mi a lutein? A lutein egy szemvédő vitamin.

  A vitaminokra általában jellemző, hogy szerveink, anyagcserénk tökéletes működéséhez nélkülözhetetlenek.

  lly módon a lutein is vitamin, mert a látás minőségéhez, megtartáshoz feltétlenül szükséges.

Ez a csodálatos, szemvédelemként megismert vitamin a karotinoidok népes vegyületcsoportjába tartozik. Ebben a csoportban található még a béta-karotin is (az A-vitamin vízben oldódó előanyaga), a likopen, az alfa karotin és a zeaxantin.

 Élelmiszereink közül, a lutein megtalálható a sárga-piros és zöld zöldségekben, sárgapiros gyümölcsökben és a tojásban. A növényfélék közül kiemelendően tartalmazza a spenót, kelkáposzta, fejes káposzta, fejes saláta, karotta, paprika, őszibarack és a citrusfélék. Tehát mindennapi táplálékaink közül sokfélében. Kérdés azonban, végigolvasva a fenti listát, hogy eszünk-e egyáltalán ezekből rendszeresen, illetve, hogy mekkora mennyiségben. Ahhoz, hogy elegendő vitaminmennyiséget vigyünk a szervezetünkbe bizony akár naponta több kilót is kellene fogyasztanunk zöldségekből, gyümölcsökből, nem is beszélve arról, hogy táplálékaink vitaminértéke a főzés, elkészítés során nagymértékben csökken, romlik. Gondolja gyorsan végig akkor a napi étrendjét? Eszik-e egyáltalán, és mennyit a fent felsoroltakból?


Szemünk fokozotton ki van téve káros környezeti hatásoknak: ultraibolya sugárzás, számítógép, mesterséges világítás, vibráló és káprázó fények, egyéb káros sugárzások ezek, valamint az anyagcserénk melléktermékeként keletkező szabadgyökök nagymértékben károsítják a szemet.



A luteint vizsgálva úgy találták, hogy különleges módon kötődik a szemhez. Szervezetünkbe kerülve a felszívódást követően a szem két területén halmozódik fel, a szemideghártya (retina) sárgafoltnak (makula) nevezett részében és a szemlencsében.

  A makulában a koncentráció ezer nagyságrenddel magasabb, mint a vérben!

  Itt máris megjegyezhetjük, hogy a lutein makulapigment is egyben, amely védi a fotoreceptorokat a sugárzási károktól.

Kutatási eredmények alapján a szemideghártya sárgafoltjában (makula), olyan érelváltozások következnek be, amelyek a sárgafolt elfajulásához (degenerációjához) vezetnek. Az időskori makula degenerációk egyértelműen igazolták, hogy a luteinnek jelentős szerepe van a makula védelmében.

30 év óta az időskori makula degeneráció került első helyre a súlyos látásvesztés okai között. Németországban pl. a 65 év feletti megvakulás, olvasási képesség elvesztésének oka a makula degeneráció.

   Mivel a kezelési lehetőségek a makula degeneráció esetében mindeddig hiányoznak, nagy jelentősége van ezen kórkép megelőzésének.

 Néhány éve különös figyelemmel vizsgálják a táplálkozással, illetve a táplálékkiegészítővel bevitt lutein védőhatását. A Harvard egyetemen végzett vizsgálatok alapján úgy találták, hogy 6 mg/nap (1 kapszula /nap) lutein 43%-al csökkenti a makula degenerációt, annál is inkább, mert a lutein szelektíven dúsul a makulában, ami a fotoreceptorok állandó védelmét optimalizálni képes, egyebek között csökkenti a zavaró tükröző és káprázó hatásokat is.

Kidolgozás alatt van a makulapigment-sűrűség mérésére alkalmazott technika, amely jelenleg igényes volta miatt, még csak specializált központokban ad lehetőséget.



A szemlencse a szem leggyakrabban megbetegedő része. 98%-ban fehérjékből épül fel. Mivel a szabadgyökök károsítják a szemlencse fehérjéit, azok úgynevezett összecsapzódásához, kiszáradásához vezetnek. Ez áll a hátterében a szürkehályog (katarakta) betegségnek, amely az időskori vakságnak mintegy 50%-ért felelős. Létrejöttét számos tényező befolyásolja, így az erős napfény, az UV-sugárzás, a dohányzás és néhány krónikus betegség, mint pl. a cukorbetegség is fokozza a kialakulás kockázatát. Fontos tudni, hogy a szürkehályog műtéti megoldása után még nagyobb szüksége van a szemnek a lutein védelemre, mivel az elszűkült lencse eltávolításával egy idejüleg kiesik annak fényvédő hatása is, megnövekszik az UV és a kék fény által okozott foto-oxidatív retinakárosodás valószínűsége. Azaz, katarakta műtét után a lutein fontossága duplájára nő, de az adagolása is!

Vizsgálatok alapján a szürkehályog kialakulásának veszélyét a lutein egyharmadra képes csökkenteni, különösen egyéb antioxidánsokkal kombinálva.



Egy megelőzési programban, a kutatók figyelték a táplálkozás minőségét, és többek között 50 ezer nőt vizsgáltak meg kontroll csoporttal összehasonlítva 8 éven keresztül. A vizsgálatok alapján a luteinben gazdag parajt tartották a legeredményesebbnek.

Milyen rendszerességgel eszik például spenótot?


   Az emberi szervezet nem képes luteint előállítani!

   Az átlagember étrendjében csak elenyésző mennyiségű lutein szerepel, ami érthető, hiszen csak kevesen esznek spenótot és kelkáposztát naponta, de akár hetente is.

Ezért a sok vitaminhoz, antioxidánshoz és nyomelemhez hasonlóan a luteint is hasznos, sőt szükséges pótolnunk kapszula fogyasztásával, az előbbiekkel kombinálva akár.



A lutein kiváló védő hatása nemcsak a szemben, de más szervekben és anyagcsere folyamatokban is érvényesül, így szív-, és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében is.



   A lutein szedésének nincs ellenjavallata!

   Hosszú időn át, gond nélkül, akár megszakítás nélkül is szedhető .

Hatása fokozható egyidejűleg szedett nagy dózisú C -vitaminnal és folyékony oxigénnel, mivel a magasabb oxigénellátás segít a retina működésében, illetve más antioxidánsokkal és nyomelemekkel.

  Összefoglalva: a lutein az a korszerű étrend-kiegészítő, amelynek folyamatos fogyasztásával sokat tehetünk szemünk épségének megőrzésében. Ennek fontossága a látás, az emberi szervezet olyan funkciója, amely minden korban, minden tevékenységhez szükséges.


Adagolási javaslat:

2 - 6 éves korig 1 kapsz/nap,

6 -12 éves korig 1 kapsz/nap,

felnőtteknél 1 x2x3x 1-1 kapsz/nap,

lökésterápiában: 2-3 hónapig 3xl kapsz/nap majd 1-2 hó szünet után újra ismételve, eredményes látásjavulás tapasztalható



A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr17349963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása