Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Az utolsó tangó?

2008.01.30. 18:52 - vitalman

   Szabad egy táncra? Szabadna, csakhogy nem lehet. Az ötven év feletti korosztályt már kevésbé a szemérmessége, sokkal inkább a mozgás nehézkessége tartja vissza attól, hogy táncra perdüljön. A világ népességének mintegy 15%-a szenved mozgásszervi betegségektől, ami az egyik leggyakoribb civilizációs betegség, és főleg a jóléti társadalmakban szedi áldozatait. Jelentősen csökkenti az élet minőségét, illetve nem ritkán meg is nyomorítja a beteget. Egy romantikus tangó megoldhatatlan feladattá válik.


  Az ízületi bántalmaknak leggyakoribb formája az osteoarthrosis, amit degeneratív ízületi betegségnek is neveznek, mivel az ízület elváltozása és a porc károsodása jellemzi. Ezeket a bántalmakat a köznyelv általában reumának hívja. Az életkor előrehaladtával rohamosan növekszik az osteoarthrosis előfordulásának esélye, különösen 50 év felett. Negyvenöt éves kor alatt gyakoribb a férfiaknál, a fölött pedig kicsit gyakoribb a nőknél. Az elváltozás leggyakrabban a kezeket, a súly és a használat miatt nagyobb igénybevételnek kitett térdeket, csípőt és a gerincet érinti.

 Az elsődleges osteoarthrosis egyszerűen az elhasználódásból követezik, és ötven-hatvanéves korban jelentkezik, minden megelőző kórfolyamat nélkül. A több évtizedes használat és helytelen életvitel összeadódó hatásaként elváltozások jönnek létre a kollagénben, a porcot segítő struktúrában. A porc károsodásakor olyan enzim szabadul fel, amely rombolja a porc összetevőit. Az életkorral csökken az egészséges porcszerkezet helyreállításának és felépülésének képessége. A főbb okok, a kollagén szövet helyreállító mechanizmusában történő változások, módosult biokémiai folyamatok, törések és mechanikus károsodások, genetikai hajlam, hormonális és nemi tényezők, ízületi instabilitás, gyulladás, gyulladásos ízületi betegség.

  A mozgás összetett testi funkció. Csontok, izmok, ízületi tokok, szalagok, inak, ízületek, nyálkatömlők, a hozzájuk tartozó kötőszövet, perifériás erek, és idegek összehangolt munkáját feltételezi. A funkcionális egység fő alkotóeleme a kötőszövet, mely a sejtek közötti alapállományból áll. Ennek alkotó elemei a kollagén, a proteoglükánok (PG) és glükoproteinek (GAG). Ezen anyagok leépülése okozza a porc és a csont leépülését. A kollagén újjáépülése mind kiterjedésében, mind irányában korlátozott, ezért a károsodás viszonylag hamar visszafordíthatatlanná válik, és fájdalom lép fel, kialakul a mozgáskorlátozottság, az ízületek lazulnak és deformálódnak.

Az osteoarthrosis első tünete gyakran a reggeli ízületi merevség. Ahogy a betegség előrehalad, az érintett ízület mozgatása fájdalmassá válik, ami a folyamatos mozgatásra rosszabbodik, pihentetésre pedig enyhül. Általában nincsenek gyulladásra utaló jelek. A speciális tünetek az érintett ízület típusa szerint változnak. A kezek betegsége fájdalommal, és a mozgás korlátozottságával járnak. A térd érintettsége fájdalommal, duzzanattal és instabilitással jár. A csípőízület betegsége helyi fájdalmat és sántítást okoz. A gerincoszlop betegségekor nyomódhatnak az idegek és az erek, ami fájdalmat és vérellátási zavarokat okoz. Az osteoarthrosis legérdekesebb klinikai tulajdonsága, hogy gyakran nincs összefüggés a betegség súlyossága, a röntgennel kimutatott degeneratív elváltozások, és a fájdalom mértéke mögött. Egyes esetekben az ízület épnek tűnik, az ízületi rés csak kissé vagy egyáltalán nem szűkült, mégis gyötrő a fájdalom. Más esetekben hatalmas mértékű elváltozás ellenére nincs, vagy alig van fájdalom. Valójában a röntgenkép alapján legsúlyosabbnak ítélt esetek 40%-a fájdalommentes.

A természetgyógyászat a kötőszöveti és mozgásszervi elváltozásokat is összetett okokkal magyarázza. Ezek között kiemelten a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot, a folyamatos, krónikus lelki- testi stresszel teli életvitelt és a szeretethiányos, pesszimista, szorongó, depressziós kedélyállapotot jelöli meg rizikófaktorként.

A táplálkozási anomáliák, a túl sok hús, édesség, fehér liszt, konyhasó fogyasztása a tápcsatorna áldatlan állapotához, helyi és általános elsavasodáshoz vezet. A kötőszövet a ki nem ürített, károsítóanyagok óriási tárháza. Egy. ideig sikerrel kompenzálja az anyagcsere és homeosztázis zavarait, de egy idő után maga is megbetegszik. Ekkor, úgymond váratlanul, látszólag előzmények nélkül jelentkeznek a mozgásszervi zavarok és rendellenességek.

Egy nagyszabású vizsgálat eredményei szerint nagy adagban fogyasztott antioxidánsokkal elsősorban C-vitaminnal és polifenolokkal, valamint bioflavonoidokkal csökkenthető a porckapás kockázata és megállítható a betegség rosszabbodása. Háromszor kisebb az osteoarthrosis kockázata azoknál, akik a szokásosnál több C-vitamint fogyasztanak.

Ennél is jobb eredmények érhetők el a mozgásszervi problémák kezelésében bizonyos természetes hatóanyagok komplex összetételéveI. Ezek a glükozamin, kondroitin szulfát, metil- szulfonil-metánt (MSN), hialuronsav komplex, cetil-miristoleát, az indiai tömjénfa kivonata, réti legyezőfű, kurkuma kivonat, cink és a mangán.

A glükozamin glükózból és aminból áll. Elősegíti a kén porcba való beépülését is. Egy bizonyos életkort elérve a test elveszti glükózamin termelésének képességét. Ennek következményeként a porc elveszíti rugalmasságát, és ezzel lökéscsillapító képességét is. Ez a legfontosabb ok az asteoarthrosis kialakulásában. Amennyiben sikerül vissza pótolni ezt az anyagot, lehetővé válik a porc megújulása és megszűnik a fájdalom.

A kondroitin-szulfát a cápaporc, a tengeri uborka és a szarvasmarha porckivonatokhoz hasonló, részben hidrolizált anyagok keveréke. Alapvető építőanyago a porcoknak, javítja a mechanikus és elasztikus tulajdonságaikat.

A hialuronsav a kötőszövet alapállományának mennyiségileg legjelentősebb alkotóeleme. Nincs fehérjékhez kötve, hatalmas mennyiségű víz lekötésére képes. Befolyásolja az alapállomány valamennyi funkcióját. Domináns helyet foglal el a puha, zselétípusú szövetekben, mint az ízületi folyadék, és az üvegtest a szemben, és szintúgy a porcokban. Az ízületekben a porcfelületek kenését biztosítja.

A metil-szulfonil-metán (MSN) egy kéntartalmú szerves vegyület, mely ként ad át a kötőszövet fehérjeinek. Hiányában egyes aminosavak nem tudnak beépülni az összetett kötőszöveti protein molekulákba, és a keletkezett kötőszöveti állomány szerkezete instabil.


A Cetyl myristoleát zsírsav, ami bizonyos olajos magvakban van jelen. Véd a porcszövet kopása ellen, és részt vesz annak újraépülésében is. Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, vizelethajtó hatása miatt reumatikus panaszok, ízületi gyulladás kezelésére is alkalmas.

Az Indiai tömjénfa erőteljes gyulladásgátló, nyákoldó és antiszeptikus tulajdonságú.

A Kurkuma gyulladásgátló hatású, köszvény és reuma esetén is hatékony a kivonata. Erős antioxidáns. A C-, és az E-vitaminokhoz hasonlóan véd a sejtkárosodást okozó szabadgyökök ellen.

A réti legyezőfű egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelynek virágrügyeiből származik az aszpirin alapanyaga, a szalicilsav. Ez a növényi aszpirin kíméletes a gyomorhoz, megvéd a gyógyszerek okozta gyomorfekély kialakulásától. Fájdalomcsillapító, gyulladásgótló, vizelethajtó. Jelentős mennyiségben tartalmaz kovasavat, melynek szilíciumtartalma az egészséges kötőszövet kialakulásához szükséges.

A cink segíti a csont és ízület anyag cseréjét. Hiánya depressziós hajlamot, étvágytalanságot, sápadt, zsíros, pattanásos bőrt eredményez, és hajlamosít a narancsbőr kialakulására. Jellemző tünete a körmökön található apró fehér foltok. A mangán hiánya gátolja a szőlőcukor lebontásában résztvevő endogen enzimek kialakulását. Ezen kívül térdfájdalmat, görcs kialakulásának valószínűségét, szédülést, hallászavart, rossz egyensúlyérzéket, izomrángásokat, fiatal korban "növekedési fájdalmakat" eredményezhet.



  Egy hatvanas éveiben járó férfi vagy nő joggal remélheti, hogy az élet még sok szép, élményekben gazdag évet, évtizedet tartogat számára. Méltánytalan lenne, ha ezt az egyre korlátozottabb mozgásképesség, állandó fájdalmak tennék lehetetlenné, megkeserítve a hétköznapokat. Természetesen legjobb a probléma megelőzése egészséges életvitellel, ám ez nem mindig lehetséges. Akkor viszont még mindig létezik megoldás, az említett természetes hatóanyagok komplex felhasználása. A teljes értékű élet korhatára ma már messzire kitolható. Az utolsó tangó még beláthatatlanul messze van.



A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr93318543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása