Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Érseprű jól seper

2008.01.24. 16:29 - vitalman

    Rugalmas érfal, hosszabb élet.


  Egy ötvenéves Nyugat-európai nő 45%-os valószínűséggel élete hátralévő részében koszorúér betegséget kap, és 30% a valószínűsége, hogy ez okozza majd a halálát is. Összehasonlításként „csak” 10%-os az esélye, hogy emlőrákja lesz, és csak 3%, hogy ebben is hal meg. A volt szocialista országokban ennél rosszabb a halálozási arány.


  Miért van ez így? A táplálkozási szokások, az egészségügy eltérő színvonalat a megelőzés-, szűrés rendszerének hiányosságai, az egészségtudat lassú fejlődése miatt. A koszorúér megbetegedéseknél azonban a közvetlen okok között első helyen a vérzsírokat kell megemlíteni. Közülük is az érelmeszesedésért és az ebből adódó keringési rendellenességekért leginkább felelőssé tehető LDL-koleszterint (Iow density lipoprotein).

A koleszterinnek elég „rossz a sajtója”, rossz a híre, valójában a szervezetnek bizonyos mennyiségben szüksége van rá. A szervezetben található koleszterin, egy zsírféle, aminek 80%-át a máj állítja elő, és csupán 20% származik közvetlenül ételekből.


A koleszterint használják például a sejtek a sejtfal építéséhez, alkotóeleme a szex hormonoknak, és részt vesz az emésztési folyamatban.


A koleszterin a májból a véráramon, vagy szöveteken keresztül oszlik el a szervezetben egy speciális protein segítségével. A sejtek felveszik belőle a szükséges mennyiséget, a maradék tovább kering a vérben, amíg egy másik lipoprotein fel nem szedi, és vissza nem viszi a májba. Fokozott koleszterintermelésnél vagy túl sok állati zsiradék fogyasztásakor, a vér koleszterinszintje megemelkedik, és a fehérjeburokban utazó LDL koleszterinszemcsék lerakódnak az ér falára.

Évek múltán a lerakódástól az erek keresztmetszete drámaian csökken, az érfal elveszíti rugalmasságát, és egy idő után nem tud alkalmazkodni a változó igénybevételhez, a hirtelen fizikai terheléshez, a stresszhez, izgalmi állapothoz. Az erek, olyanná válnak, mint az elöregedett, eltömődött vízvezeték, a véráramlást fenntartó szív munkája egyre nehezebb. A folyamat trombózishoz, infarktushoz vezet.

A koleszterin két legfontosabb fajtája a LDL-koleszterin és a HDL-koleszterin. Előbbit mondják gyakran rossznak, utóbbit pedig jónak. Ennek oka az,hogy a HDL viszi vissza a májba a fel nem használt koleszterint, ahol a máj újra LDL-t készít a sejtek számára. Amíg van elég HDL az összegyűjtéshez, és amíg nincs túl sok "felesleges" összegyűjtendő koleszterin, addig a rendszer egyensúlyban van. Amíg a teljes koleszterin szint LDL + HDL nem haladja meg a 200-at, nincs nagy veszélye a szívinfarktus kialakulásának. Persze az is fontos, hogy a 200 értéken belül mi az eloszlás. Ha a HDL szintje 35 alá esik a rizikó megint csak magas. Ha az arány 80 HDL és 120 LDL, az jó. A normál HDL szint férfiaknál 45-50, nőknél 55-6O.

A magas értékekért a táplálékkal bevitt állati zsírok, az alkohol, a cukor, sőt a stressz is felelősek. Szervi probléma, cukorbetegség, pajzsmirigy elégtelenség miatti felhalmozódás is lehetséges. Ilyenkor a betegség gyógyításával, a jó koleszterin értékek visszaállíthatóak.

A húsfélékben sok a telítetlen zsírsav, ezzel szemben a növényi táplálékokból származó zsírok telítetlen, vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Olaszországban például Magyarországhoz hasonlóan az étrend 40%-a zsír, csakhogy ebből nagyobb rész jut olyan, kifejezetten egészséges zsírfélékre, mint az olívaolaj. Az eszkimóknál szinte ismeretlen a szívinfarktus, ugyanis a fő táplálékukat jelentő tengeri állatok zsírja szintén telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A táplálkozási anomáliák egyensúlyba hozhatók, zömében növényi eredetű telítetlen zsírsavak fogyasztásával.

Valószínűleg, most az olvasó feláll, odaballag a hűtőhöz, hogy nagyívben kidobja a lefagyasztott karajszeleteket, azzal a szent fogadalommal, hogy mostantól csak füveket eszik. Erre semmi szükség, ugyanis ma már léteznek koncentrált tartalmú, a fenti egészség kockázat megelőzésére fejlesztett táplálékkiegészítő készítmények, melyek képesek a vér koleszterinszintjét csökkenteni. Márpedig a koleszterinszint 10%-os csökkentésével 20-50%-kal is csökken az infarktus kialakulásának veszélye. Ha ennél is jobban, 25-30%-kal alacsonyabb lesz a szint, akkor arra is van remény, hogy a már megkezdődött érelmeszesedési folyamat megfordul.

A koleszterinszinttel összefüggő érelmeszesedés, és keringési problémák kezélésében van néhány kivételes adottságú, rendkívüli növényi hatóanyag.

A lenmagolaj például az omega-3 zsírsavak leggazdagabb, természetben előforduló forrása. Elsősorban attól különleges, hogy tartalmazza mindkét szükséges omega-3 zsírsavat. Csökkenti a "rossz koleszterinszintet" a vérben. Jótékony hatása van nemcsak a szív és érrendszeri betegségekre, de a gyulladásokra, allergiára is. Egyes vélemények szerint a lenolaj hatvannál is több betegség megelőzésében játszhat szerepet.

A fokhagymáról egy kísérlet során megállapították, hogy 7,2 g kivonat, 6 hónapig történő szedése a teljes koleszterinszintet átlag 6 %-kal csökkenti. A tanulmány, mely az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában jelent meg, kimutatta azt is, hogy a fokhagyma szedése csökkentette az LDL vagy "rossz koleszterin" szintet 4,6 %-kal, s a vérnyomás felső szintjét 5.5 %-kal.

A lecitin serkenti a koleszterin ürítését a vérből, így jelentős a szerepe a zsíranyagcserében.

A króm a vérzsír-szint szabályozásában vesz részt. Könnyíti a zsírok szállítását és enzimaktivitása által azok égetését. Csökkenti az összkoleszterin-szintet, ugyanakkor növeli a HDL- szintet.

C-, és E-vitamin fontos antioxidánsok, kémiai tisztítószerként működnek. Semlegesítik a sejteket károsító anyagokat.

Az almapektin befolyásolja a zsíranyagcserét. Kitűnő zsírelszívó, mivel képes a vérzsír-szint csökkentésére azáltal, hogy nagyban megnöveli a székletürítést, és mérsékli a májban való termelődést is. A pektinek más rostokkal együtt javítják a vastagbélműködést és központi jelentőségű a vastagbélben lévő baktériumflóra fenntartásában. Minél magasabb az oldódó rost bevitele, annál nagyobb a vérkoleszterin-szintjének a csökkenése. Amikor vízzel veszik be étkezés előtt, a vízben oldódó rost megköti a vizet a gyomorban, és zselatinszerű masszát képez, amely telítettségi érzést okoz, illetve csökkenti a szervezet által felszívott kalóriát is.



 Azok számára, akiknek a vérvizsgálat során az orvos nagy koleszterin kristályokat talál a vércseppjeiben, létfontosságúak ezek az anyagok. Több legyet ütnek egy csapásra, ha olyan táplálék-kiegészítőt fogyasztanak, amelyben a hatóanyagok egyszerre, koncentrált és tiszta formában találhatók.



A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr60310173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása