A hétköznapok gladiátorainak.
Amikor a római gladiátorok kiléptek a porondra, hangos "Ave Caesar" kiáltással üdvözölték a császárt, de néhányuk szavát nem igen Iehetett érteni. Ők fokhagymát rágcsáltak. Meg voltak ugyanis győződve róla, hogy fokozza a harci erőt. Honnan tudták ezt? Természetesen a görögöktől. A görög atléták és birkózók sosem mulasztottak el megenni néhány gerezdet, a nagy erőpróbák előtt, hogy bátorságot, s erőt merítsenek. A fokhagyma élettani hatásáról olyan korabeli szaktekintély készítette nekik az ajánlásokat mint Hippokratész.
A ma embere is, ki van téve mindennapos ütközeteknek. A tét sem lett kisebb, csupán a terep, az eszközök és a harcmodor változott. Aki nyerni akar, ne felejtse a fokhagymát!
A fokhagyma a világ szinte minden táján megtalálható a népi orvoslásban. Nátha, torokfájás, asztma, tüdőbaj, vérhas, fertőző betegségek, sárgaság, elmebaj, reumás fájdalmak, bőrbajok esetén egyaránt hittek gyógyító erejében. Általában erősítő, életmeghosszabbító képességet tulajdonítottak neki. A két világháborúban a katonaorvosok sebesülteket kezeltek vele, Pasteur a baktériumölő tulajdonságait tartotta figyelemreméltónak.
Az utóbbi három évtizedben azonban, ha lehet, még inkább felértékelődtek a fokhagyma hatóanyagai. Klinikai vizsgálatokban kimutatták ugyanis, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása több szempontból is kedvezően hat a szív-, és érrendszerre. Bizonyítottan hatásos az érelmeszesedés megelőzésében. Értágító, vérnyomáscsökkentő. Ez különösen a szívtől távoli ereken látványos pl. a szem, a láb, és az agy szűk ereiben. Hatóanyagai részlegesen képesek blokkolni a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, közvetve megelőzve ezzel a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. Az amerikai szívgyógyászok szakmai folyóiratában, az American Heart Journal-ban publikált tanulmányban, közzétettek egy kutatási eredményt, mely szerint a fokhagyma kivonat még a szív koszorúereiben is képes megakadályozni a vérrögképződést. Egyes összetevői révén lassítja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul a szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége.
A fokhagyma gyógyhatása a benne található közel 100 féle kéntartalmú vegyületnek köszönhető. Amikor a gerezdeket összezúzzák, pl. rágással, az alliin vegyület allicinná alakul át, mely természetes antibiotikumként funkcionál. A folyamatot az ismert, jellegzetes szag kíséri.
A fokhagyma regenerálja a bélfodor elmeszesedett érfalát megszünteti ezáltal a has puffadását, a felfúvódást. Hatékony a koleszterinszint csökkentésben is. Kutatási tapasztalatok szerint beavatkozik a máj működésébe oly módon, hogy az kevesebb koleszterint enged a vérbe. A Journal of the National Institute orvosi szaklap egyik írásából az derül ki, hogy a gyomorrák előfordulásának esélye kisebb azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, sőt a vastagbélrák előfordulása is kevésbé valószínű.
Európai kísérletek igazolták, hogy a fokhagyma segíti az ólom és más nehézfémek kiürülését a szervezetből. A növény ezen vértisztító, méregtelenítő hatásának, a nagyvárosok szennyezett levegőjében élők is hasznát vehetik. Nem elhanyagolható a fokhagyma mikroorganizmusokkal szembeni hatékonysága. Pusztítja a férgeket, gombákat, még a herpesz vírust is.
A fokhagymaszag elnyomására ajánlható hagyományos növényi leheletfrissítő a petrezselyem, amely szintén szép kis gyógyászati listával büszkélkedik. Serkenti a veseműködést, vesekőhajtó és kezeli a hólyag hurutot. Gyomorerősítő, és étvágygerjesztő,
de mint görcsoldót, köptetőt, nyugtatót is használják, sőt jó a fertőzések ellen is.
-
szabályozza a szívműködést;
-
javítja a koszorúér működését és a szívizom vérellátását, ami
pozitívan hat a szívműködésre;
-
gátolja az érelmeszesedést;
-
csökkenti a káros koleszterin (LDL) szintjét, ugyanakkor növeli
a védő hatásúét (HDL);
-
csökkenti a vérrögök kialakulását a véredényekben;
-
csökkenti a magas vérnyomást;
-
növeli a szervezet általános ellenállóképességét;
-
csökkenti bizonyos rosszindulatú daganatok (gyomor- és vastagbélrák) kockázatát, mert a fokhagyma hatóanyagai antioxidáns hatásúak, és semlegesítik a szabad gyököket, ezért megakadályozzák a sejtek károsodását;
-
segít az emésztési és anyagcserezavarok kiküszöbölésében;
-
a metil-alil-trisulfid hatásának következtében értágító és vérnyomáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik;
-
meggátolja a baktériumok, vírusok (herpesz), gombák (candida) és paraziták (bélgiliszta) általi fertőzéseket,
-
elősegíti a hámréteg újraképződését és a sebek begyógyulását.
Közép-kelet Európában az emberek 60%-át veszélyeztetik szív-, és érrendszeri betegségek. Ennek tudatában napi egy gerezd, 5g friss fokhagyma, vagy valamilyen fokhagymakivonat fogyasztása szinte előírás kellene legyen.
A fokhagyma egyetlen ismert rossz tulajdonsága az irdatlan szaga. Képes a bimbózó szerelmet csírájában elfojtani, ha valaki randi előtt fokhagymát eszik. Társaságkedvelők ezért bánjanak vele körültekintően, vagy válasszanak olyan táplálékkiegészítő készítményt, amely a fokhagyma hatóanyagait tartalmazza - például kapszulában - de annak „ilIatanyagai" nélkül.
Utolsó kommentek