Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Legyen erős, mint a vas!

2008.01.13. 16:11 - vitalman

 5 gramm! Nagyjából ennyi kell az emberi szervezetnek vasból. Összehasonlításképpen egy 8O kilós felnőtt testében vízből ennek a mennyiségnek a tízezerszerese van jelen, kb. 50 kilogramm. Mi múlik akkor ezen az 5 gramm vason? Az ember élete!


    AZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint világszerte 500-600 millió ember szenved vashiányra visszavezethető vérszegénységben, aminek genetikai, környezeti és táplálkozási okai vannak. A vashiány okozta vérszegénység veszélyét nehéz lenne túlbecsülni, hiszen ez az állapot csökkenti például az agyhoz, a szívhez, a májhoz, az izmokhoz és a többi testszövethez eljutó oxigén mennyiségét.


 A vas mennyisége függ a testsúlytól, a nemtől és a vérfesték (hemoglobin) mennyiségétől is. A szervezet tartalékainak kiürülése kezdetben nehezen észlelhető. Később azonban megjelennek az első figyelmeztető tünetek: sápadtság, fáradékonyság, szédülés, kedvetlenség, apátia, formájában. Súlyosabb esetben szapora szívverés lép fel, csökken a szellemi és a fizikai teljesítőképesség.


Nemzetközi statisztikák szerint a gyerekek egynegyede vashiány-betegségben szenved, melynek alapja a csecsemőkorra nyúlik vissza. A magzat, illetve a csecsemő a szoptatás ideje alatt kizárólag az édesanya testének vaskészleteit használja. A vashiány a fejlődésnek ebben a szakaszában esetenként visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességet okoz az agyi és idegi funkciókban. Különösen koraszülöttek, ikerbabák, és túl gyorsan növő gyermekek vagy a beteg csecsemők veszélyeztetettek. Már a csecsemő kedélye is megváltozik, nyugtalanná, síróssá, vagy épp túl csendessé válik. Kevesebbet mozog, étvágya csökken, bőre szárazzá válik, kirepedezhet, sápadt lesz, haja töredezett, hullhat. Kisgyermekeknél a fizikai és értelmi fejlődés visszamaradása figyelhető meg a kortársakhoz képest. Tanulási zavar jelentkezik, csökken a figyelem, az összpontosítás és a koordinációs készség, illetve általában az intelligenciaszint. Árulkodó külső jel esetükben is a haj töredezettsége, a körmök repedezettsége.


 A vas nélkülözhetetlen a test növekedéséhez, erősíti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, elejét veszi a krónikus fáradtságnak, és képes visszaadni a bőr természetes feszességét. Pótlásával a vashiányos vérszegénység megszüntethető. A vas ezen kívül az életfunkciókat fenntartó enzimek alkotórésze. Hiányával életfontosságú funkciók sérülhetnek.


 A szervezet nem képes vasat önmaga előállítani, csak táplálék útján jut hozzá. Az átlagos napi táplálék mintegy 10-15 mg vasat tartalmaz, aminek kb. 10%-a szívódik fel a belekből. Egészséges embernél ez a mennyiség elegendő a napi felhasználás pótlására. A már kialakult vashiány esetében azonban ez már kevés. Ilyenkor a hiányt vaskészítménnyel kell pótolni.



Vashiányos állapot alakul ki, az alábbi rizikófaktorok esetén:


  • eleve kis mennyiség az étrendben

  • valamilyen okból elégtelen felszívódás

  • speciális élettani állapot miatt fellépő fokozott vas igény (például terhesség és szoptatás idején)

  • hirtelen testnövekedés

  • drasztikus fogyókúra

  • vérvesztés (menstruáció, vérzés, például aranyeres csomóból)

  • hemoglobinvesztés

  • az elfogyasztott táplálékban a vas felszívódását gátló anyagok jelenléte (ilyenek a fitátok, a gabonafélékben, a dióban és a hüvelyesekben)

  • túI sok szója, kávé vagy tea fagyasztása

   A nők havonta csaknem kétszer annyi vasat veszítenek, mint a férfiak. Ezért többet is kell felvenniük. A terhes anyáknak azonban még ennél is több vas kell magzatuk egészséges szellemi és testi fejlődéséhez. Felelősségük a vas pótlásában ennél fogva rendkívüli! Míg egy nő átlagos vasszükséglete 15 mg naponta, addig egy terhes vagy szoptató anyáé napi 50 mg. Szinte képtelenség annyi élelmet fogyasztani, amennyi ezt a különleges szükségletet fedezné, hiszen 1000 kalória értékű kiegyensúlyozott étrend is csak 6 mg vasat tartalmaz.

 Tapasztalatok szerint a csecsemők, a gyermekek, a tinédzser lányok, a terhes asszonyok, az idős és a sportoló nők 10-50 százaléka kerül vashiányos állapotba. Elmondhatjuk, hogy a kalcium mellett a vas a másik olyan elem, amely leginkább hiányzik a nők étrendjéből.


 A vas tartalmú készítményeket éhgyomorra vegyük be - és ne tejjel, hanem például narancslével, mert úgy jobban felszívódik. A legtöbb vas a húsételekben, a belsőségekben, a halakban és a tajássárgájában van. Számos anyag segíti a vas hasznosulását. Legfontosabb közülük a C-vitamin, ami éppen ezért a vaspótlásra szolgáló, legkorszerűbb készítményekben megtalálható. További közkedvelt előnye a kelát kötésű vaspótlásnak, hogy nem okoz más esetekben oly gyakran tapasztalható, kellemetlen székrekedést.



     Az USA-ban például, a serdülő, és a felnőtt nők mindössze 18%-a fogyasztja a kívánatos mennyiség 100%-át vasból. Fiatal fiúk 40%-ának, a felnőtt férfiak 88%-nak tökéletes a vasellátottsága. Férfiaknál a napi veszteség is kisebb, mint a nőknél.

Mindebből arra következtethetünk, hogy a vashiány tipikusan női probléma, amivel nem szembenézni, gyengeség.

Minden nőnek saját és családja iránti felelőssége, hogy legyen erős – mint a vas!


Figyelem!

  • Bár egészséges emberben a vas felszívódása gyomor-bélrendszeri kontroll alatt áll, tartós, nagy mennyiségű szedése betegséghez vezethet (hemokromatózis).

  • Terhes és szoptatós anyáknak a vaskiegészítők szedését ajánlatos megbeszélniük az orvosukkal.

  • Azok a férfiak, akik komplex multivitamint szednek, csak vashiányos állapot esetén szorulnak külön vaskiegészítésre.

  • A jobb hasznosulás érdekében előnyösebb olyan készítményből pótolni a vasat, mely kelát formában tartalmazza azt, vagyis úgy, ahogy az a szervezetben is előfordul.

  • Szerves vaskelát készítmény E-vitaminnal együtt is szedhető, egyik sem veszíti el hatását.

  • A fémek ebben a formában fordulnak elő az élő anyagban: pl. a vérben a hemoglobin.

  • A vas hasznosulása romlik reumás betegségek, gombás megbetegedések és krónikus herpesz esetén. Ezért a napi vasbevitelt, ezen betegségek esetén növelni kell.

  • A Journal of Orthomolecular Medicine közlése szerint fertőzés esetén nem tanácsos vasat szedni, mivel a baktériumok növekedéséhez is kell vas. A szervezet a vasat infekció esetén raktározza, és nem hasznosítja. Csak a láz megszűntével és a fertőzés lezajlása után folytassuk a vaspótlást. A multivitaminok továbbra is adhatók.

  • A szervek és szövetek fokozott vastartalma a szabadgyökök keletkezését fokozza, így nő az antioxidáns igény.


A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr95295735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása