Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Feledékenység? Felejtse el!

2008.01.07. 19:54 - vitalman

   Sokmilliárdnyi idegsejt "munkájának" eredménye, hogy az embernek vág az esze. Különösen extrém példája, a szinte korlátlan szellemi képességnek az egyetemi vizsgaidőszak, amikor rövid, kampányszerű időszak alatt, több kötetnyi információt önt az agyába a diák, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy a vizsgán a megfelelő pillanatban, a tengernyi ismeretből a megfelelőt fel tudja idézni, és képes megfelelően alkalmazni. Kevésbé nyilvánvaló, hogy mennyire komplex feladat, egy olyan hétköznapi tevékenység is, mint az autóvezetés. Bonyolult idegrendszeri funkciók precíz összehangolását igényli, ahol a legkisebb hiba, apró kihagyás is végzetes.


  A tudás alapú társadalmakban az agyi kapacitás, a kifinomult gondolkodás, és jó problémamegoldó képesség nem csupán a diákok számára húsbavágó. Az átlagéletkor növekedésével a probléma úgy is felvethető, hogy miként lehet a szellemi frissességet megőrizni, az idegi funkciók időskori hanyatlását mind későbbre kitolni.

    Különösen aktuális a probléma a súlyos emlékezet- és személyiségzavarral járó Alzheimer-kórtól való fokozódó félelem miatt, mely többnyire az idős embereket sújtja. Az agy gyengébb teljesítményének hátterében azonban legtöbbször nem ez a súlyos betegség áll, hanem a legkülönfélébb okok: másféle betegségek, gyógyszerhatások, átmeneti szellemi túlterheltség vagy az idegpályák ingerület átviteli képességéhez szükséges biokémiai anyagok hiánya a szervezetből.

  • A tömeges civilizációs betegségek csaknem mindegyike befolyásolja az agy működését is, így például a kezeletlen vagy ingadozó magas vérnyomás, a cukorbaj is.

  • Különösen az idősebb embereknél gyakori, hogy kevés folyadékot fogyasztanak, vagy túlságosan egyoldalúan táplálkoznak. A hasmenéses vagy hányással járó betegség után a szervezet vízháztartása eltér a normálistól. Az agyban zajló biokémiai folyamatok megsínylik a vízhiányt.

  • Az alkoholfogyasztás rövid és hosszú távon, egyaránt, igen komolyan befolyásolja az agyműködést. A tapasztalat azt mutatja, hogy az idegméregként is ható alkohol hatása a memória hanyatlásában mutatkozik meg elsőként.

  • A Science magazinban publikált egyik tanulmány szerint, az aktuális érzelmi állapot és a szellemi teljesítő képesség összefügg. Az érzelmi állapot - öröm, bánat, szorongás, eufória, félelem, kétségbeesés - a hippocampuson keresztül tulajdonképpen az agy csaknem valamennyi területét "elárasztja".

  • A depresszió is súlyos koncentrációs zavarokkal jár együtt. Könnyű összetéveszteni a valódi szellemi hanyatlással, a demenciával, illetve az Alzheimer-kórral. Német kutatások szerint különösen idős pácienseknél gyakran nem ismerik fel az orvosok, hogy az illetők depressziósok és nem szenilisek.

  • A memória gyakran fiatal és egyébként testben-lélekben egészséges embereknél is csődöt mond. Ennek hátterében munkahelyi, magánéleti konfliktusok, hosszabb idő óta görgetett problémák állhatnak. A memóriazavar ilyenkor egyszerű védekező reflex. Az agy az általános fáradtság vagy pszichés telítődés állapotába kerül, és nem képes a felidézésre. A gyakorlatlan vizsgázó, aki az utolsó éjszakát is áttanulta, esetleg éppen azért bukik meg, mert túlterheli magát, és a kimerült agy nem tudja előhívni az egyébként betárolt tananyagot.

  A szellemi képességek átmeneti romlásakor, a kiváltó okok azonosítása után, az esetek zömében szerencsére elegendő a szervezetből hiányzó néhány kulcsfontosságú biológiai energiaforrás és "építőanyag" pótlása, melyek helyreállítják az emberi agyban zajló biokémiai folyamatokat. Ezek az anyagok a kolin, lecitin, C-vitamin, E-vitamin, cink, szelén valamint az energiatermelésben szerepet játszó magnézium.


  Az agy számára különösen fontos a B-típusú vitaminok körébe tartozó kolin, amely biztosítja az idegsejtek jó működését, s ezáltal javítja az agyműködést, a memóriát, a koncentrálást, a mozgás-koordinációt és más neurológiai funkciókat. Az idegsejt burkának alkotórésze, a lecitin, védi a sejteket a károsító anyagoktól. Javítja az idegrendszer oxigénellátását, amelynek eredményeként javul a szellemi képesség mind a fiatalok, mind pedig az idősebbek esetében. Az E-vitamin az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Zsírban oldódik és a szabadgyökökkel szemben, védelmezi a sejtfalat. A Parkinson-kór kellemetlen tüneteit is csökkenti. Segíti más sejtek regenerálódását, javítja az immunrendszer működését, megelőzi az arterioszklerózis kialakulását, fontos szerepet játszik a fehérje- és cukoranyagcserében, tágítja a véredényeket. A C-vitamin erős antioxidáns, megköti a szabadgyököket és regenerálja az E-vitamint, ami máskülönben sérülne az antioxidatív folyamat során.


  Csökkenti a stressz hatását és serkenti a stresszoldó hormonok kibocsátását. Megelőzi az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulását. A cink és a szelén sejten belüli antioxidáns. Megkötik a vízzel, élelmiszerrel, levegővel a szervezetbe kerülő kadmiumot, ólmot, higanyt, ólomacetilt, alumíniumot, csökkentik az idegsejtekre gyakorolt hatásukat. A szelén befolyásolja a celluláris antioxidánsok hatását. A szelén segíti az E-vitamin regenerálásában, optimalizálja az oxigént a sejtekben és gátolja az öregedést is. A magnézium véd a stressz-hatásoktól, fontos szerepet játszik az idegsejtek működésében. Részt vesz az izom-összehúzódásban, ellazítja az izmokat. Ha nincs elég magnézium a szervezetben, az izomrángást, izomgörcsöt és remegést eredményezhet.

  Az egzotikus frissítő, élénkítő hatású koffein tartalmú guarana gyógynövény kivonata gyorsítja a regenerálódást. Mellékhatások nélkül stimulálja az emberi szervezetet és az idegrendszert, éberré tesz, élénkít, és csökkenti a fáradtság-érzetet. Növeli az izmok erejét és felgyorsítja a reflex-reakciót. Stimulálja a szívműködést, javítja a keringést, a légzőszervek működését és a mozgással kapcsolatos aktivitást.



   Az említett hatóanyagokat egyenként pótolni körülményes, és bizonytalan. Az igazi megoldást egy olyan „koktél" jelenti, ahol az egyes anyagok a megfelelő arányban, garantált minőségben, és lehetőleg természetes forrásból származnak.


A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr84288625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása