Akiknek folyamatosan alacsony az E-vitamin szintjük, azok 4-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-koszorúér betegségben, és 1,5-szer nagyobb valószínűséggel rákban, mint azok, akik naponta legalább 100 NE-t fogyasztanak!
A fenyegetettség egyik oka, hogy E-vitamin hiányában a környezeti ártalmak és a stresszes életmód miatt a szervezetet szabadgyök-támadás éri, aminek következtében számos súlyos betegség alakul ki. A vérben úszkáló zsírszállítmányok "megavasodnak", és lerakódnak az érfalakra, beszűkítve és megkeményítve azokat. Sérül a sejtek örökítő anyaga is, a DNS, aminek a következtében osztódáskor a "hibás üzenet" adódik tovább, és elfajult sejtek keletkeznek. Jó néhány biokémiai folyamat tévútra terelődik a kéretlenül oxidált, úgynevezett "hamis szubsztrátok" miatt. Az erek beszűkülése és megkeményedése magas vérnyomáshoz, agyvérzéshez, szívinfarktushoz vezet, az érfalak lerakódásaiból időnként leváló vérrögök pedig a trombózis és embólia okozói. A DNS-károsodós miatt elfajult sejtek, amennyiben kolóniát tudnak alkotni, daganatos betegségeket okoznak. A biokémiai folyamatok sérüléseiből eredő számos egyéb megbetegedés alakul ki. A krónikus gyulladás, mint a reuma, emésztőrendszeri rendellenességek, például hasnyálmirigy-gyulladás, és idegrendszeri károsodás.
E-vitaminnal azonban a szabadgyökök támadása, és nemkívánotos következményei kivédhetők. Az E-vitamin antioxidáns, zsíroldékony molekula - a szervezet zsírtartalmú rendszereinek (pl. a sejthártyák) egyik legfontosabb antioxidánsa, mely a C-vitaminnal, szelénnel és béta-karotinnal egy hatékony védelmi rendszert alkot, amelyben egymás hatását erősítik. A krónikus E-vitamin hiány mintegy 73%-kal növeli az esélyét a szívinfarktus kialakulásának, ha az említett többi antioxidáns is hiányzik, ez a szám már eléri a 89%-ot! A kutatásoknak köszönhetően már azt is tudni lehet, hogy hatékony védelmet már napi 100 NE E-vitaminnal el lehet érni, amennyiben a társ-antioxidánsok mennyisége kielégítő. A több persze jobb is, és eltérően az egyéb zsíroldékony vitaminoktól (A-, D-, és K-vitamin), még attól sem kell tartani, hogy túladagolási mérgezés jön létre, mert egyrészt gyorsabban ürül, mint az említettek, másrészt alapvetően veszélytelen, mert még igen nagy adagok hosszú távú adása mellett sem észleltek érdemi mellékhatásokat.
Az E-vitamin egy összetett antioxidáns és enzimgátló hatással csökkenti a krónikus gyulladások mértékét például reumában. A hatás olyannyira jelentős, hogy eléri a nem szteroid gyulladáscsökkentők hatását. Természetes anyagként nem okoz a gyógyszerekéhez hasonló mellékhatást!
Az intenzív sporttevékenységek jelentős mértékben emelik az anyagcsere során keletkező szabad gyökök mennyiségét. Megállapították, hogy az E-vitamin hatékonyan védi a sportolók izomzatát a nagy edzésterhelések miatt megnövekvő szabadgyökös károsodásoktól. Ráadásul figyelemreméltóan hozzájárul az izomtömeg növekedéshez is. Ezért sportolóknak is kifejezetten ajánlott az E-vitamin szedése. Szelénnel, C-vitaminnal, B-karotinnal és omega3 zsírsavakkal együtt szedve hatása többszöröződik.
Figyelmeztetések, ellenjavallatok, mellékhatások:
-
A készítménynek javasolt adagban nincsen ismert mellékhatása, de a hatóanyag iránt előfordulhat egyéni érzékenység. Nagyon nagy adagok (több ezer NE/nap) hasmenést, hasi fájdalmakat, fáradékonyságot okozhatnak.
-
Állandó orvasi felügyeletet igénylő krónikus betegségekben szenvedők, a készítmény szedését minden esetben beszéljék meg kezelőorvosukkal.
Utolsó kommentek