Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Cink és a nagyváros

2007.11.26. 13:45 - vitalman

Egy nagyváros magas kényelmi szintet nyújt lakóinak. Tökéletes tömegközlekedés mindenhova. Bolt hátán bolt. Éttermek, szórakozóhelyek, színház, mozi, sportpályák, uszoda karnyújtásnyira. Ám a kényelemért nagy árat kér, cserébe elveszi az egészséges környezetet, és nagy környezeti stresszt okoz a szervezetnek.


A nagyvárosokban élők környezeti rizikófaktorát jelenti - az autók kipufogógázából, és a cigarettafüstből levegőbe kerülő - az ólom és a kadmium. Ugyanezen anyagok természetesen a csapadékkal együtt beszivárognak a talajba is. A talaj szennyezettségét súlyosbítja az intenzív talajműveléssel a földbe juttatott kemikáliák sara is. A zöldségek és gyümölcsök felszívják ezeket az anyagokat, melyek így bejutnak a szervezetbe és felhalmozódnak. A cink azonban képes csökkenteni a nehézfémek lerakódását a szervezetben. Vagyis cinkhiányesetén több méreg épül be, cink jelenlétében viszont kevesebb. A cink emellett semlegesíti is a kemikáliákat.


A cink szabályozza az izmok rugalmasságát, szerepe van az agyműködésben, használható a skizofrénia kezelésében. Meggyorsítja a sebek gyógyulását, csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, fokozza a növekedést és a szellemi frissességet. Segíthet bizonyos mentális zavarok kezelésében. Jótékony hatása lehet íz érzékelési problémákban. Eltünteti a körmökről a fehér foltokat. Egyszóval felfrissít és megszépít.


És a szex? Ha a partner szexuális érdeklődése egyszerre nyilvánvalóan megcsappan, nem kell feltétlenül a bájak megfakulására, a vonzerő elvesztésére gondolni. Könnyen lehet, hogy mindössze 2 gramm cink hiányzik a boldogsághoz. Ennyi kell a szervezetnek. Ennek is jelentős része, éppen a férfi nemi szervekben kell, hogy koncentrálódjon. Cink hiányában ugyanis nem termelődik elegendő férfi nemi hormon, tesztoszteron. Ez nem csak egészségi problémákat, testi funkciók gyengülését okozza, hanem többek között romba dönti a nemi vágyat is. Egy másik nem kívánt következmény az elégtelen spermatermelés, ami terméketlenséghez vezet. Egyes kutatások szerint, a viszonylag sok férfit érintő potenciazavar jelentős része a krónikus cinkhiánnyal függ össze, mint ahogy különböző prosztata problémák is. Tapasztalatok szerint, nem egy potenciazavarral küszködő férfinél már az is pozitív változást hozhat, ha étrendjét cinkkel és B6-vitaminnal egészíti ki. Talán éppen ez a felismerés vezetett egyes kultúrkörökben a cinket nagy mennyiségben és a szervezetben könnyen felszívódó formában tartalmazó osztriga fogyasztósának kultuszához. Az osztriga fogyasztása közvetve valóban fokozhatja a nemi vágyat.

Cink valamennyi szaporodási szerv kifejlődéséhez szükséges, ezért hasznos lehet a női meddőség kezelésében is. Szabálytalan menstruáció esetén a nők megkísérelhetik cink tartalmú tápIálék-kiegészítők szedését, mielőtt az orvos hormon kezelést írna elő.

A nemi szervek mellett a haj, a szemgolyó, a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz még számottevő mennyiséget belőle.


A jóléti társadalmak népbetegségének számító cukorbetegség is összefügghet a cinkhiánnyal, mivel ez az ásványi-anyag alkotóeleme a hasnyálmirigyben termelődő hormonnak, az inzulinnak. Az inzulin szabályozza a vérben lévő cukor feldolgozását, a vércukorszintet.

A cink nélkülözhetetlen a fehérjeszintézishez, és az örökítő molekula, a DNS előállításához is. Az immunsejtben egy olyan enzim alkotóeleme, amely megsemmisíti a kórokozó bacilusokat, vírusokat. Szükség van rá a vér sav-bázis egyensúlyának fenntartásához, és az inzulinon kívül még hetvenféle enzimben van jelen. Kiváló antioxidáns, és gátolja az öregedési folyamatokat.


A sportolóknak az átlagosnál is több cinkre van szükségük, mivel edzésen, versenyen nagyobb a veszteség, egyrészt a verejték miatt, másrészt a vörösvértest-termeléshez, a növekvő zsírsav- és vasanyagcseréhez.


Cinkhiányra utaló tünet gyerekeknél a törpenövés, és a herék elsorvadása. Felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások.


A cinkhez az emberi szervezet a táplálékból, illetve táplálék-kiegészítő készítményekből jut, tekintve, hogy előállítani nem tudja. Cinkből jelentősebb mennyiség a húsokban, tojásban, búzacsirában, élesztőben, a sovány tejben, a mustárban, tökmagban, valamint a tenger "gyümölcseiben", tengeri halak, rákok húsában van. Még jelentős cinktartalmú étrend mellett sem garantált azonban a szükséges koncentráció elérése, ez ugyanis függ a felszívódás hatékonyságától.


Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration - FDA) által ajánlott cinkadag felnőtt férfiak esetében napi 15 mg. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy például az átlagos amerikai étrend mellett ennek a mennyiségnek csupán alig több mint fele, 8,6 mg kerül be a férfiak szervezetébe. Emiatt ott meglehetősen gyakori a cinkhiány.


Figyelem!

  • Cink tartalmú étrend-kiegészítő szedése mellett, nagyobb mennyiségre van szükség A-vitaminból vagy béta-karotinból is. A cink ugyanis A-vitaminnal, kalciummal és foszfarral együtt hat a legjobban.

  • Egyes készítményekben a cink-szulfát vagy glukonát formában található meg. Más termékekben - ezek a korszerűbbek - a cink kelát formája miatt jobban hasznosul, mivel a szervezetben is így, vagyis szerves molekulához kapcsolódva fordul elő.

  • Kelát formában jelenlévő cink bevitele a legelőnyösebb, mert a szervezet a cinket kelátként tudja a legjobban hasznosítani.

  • Kiegészítőként legalább napi 10-15 mg cink ajánlott, de ez az adag sportolóknál 50 mg-ra is nőhet.

  • Alkoholistáknak és cukorbetegeknek is több cink fogyasztását javasolják.

  • Egyes szakirodalmi hivatkozások napi 150, mások 500 mg-nál húzzák meg a toxicitási határt, vagyis az e mennyiség feletti cinkadagolás mérgezést okozhat.


A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr83242322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása