A vérünk és az általunk elfogyasztott táplálék között kémiai reakció zajlik le. Ez a reakció a genetikai örökségünktől függ. Meghökkentő, de tény, hogy manapság immun- és emésztőrendszerünk még mindig azokat a táplálékokat részesíti előnyben, amelyeket a vércsoport szerinti őseink fogyasztottak. Tudjuk, hogy ez az úgynevezett lektineknek köszönhető.
A lektinek az ételekben található különféle fehérjék, amelyek vérünk minőségét befolyásoló, agglutinációs, vagyis „ragasztó” hatással rendelkeznek. A lektinek hatékony, természetes ragasztóanyagok, melyeket az immunrendszerünk is használ. Például az epevezeték sejtjeinek felületén is vannak lektinek, hogy könnyebben megköthessék a baktériumokat és parazitákat. Gyakran a vírusok, vagy baktériumok lektinjei is vércsoport-specifikusak, tehát adott vércsoportú emberek fogékonyabbak rájuk.
Amikor olyan ételt fogyasztunk, amelynek lektinjei összeférhetetlenek a vércsoport-antigénünkkel, akkor a lektinek „célba vesznek” egy szervet (vese, máj, agy, gyomor, stb .), és annak a területén elkezdik agglutinálni a vörösvértesteket.
Ha egyszer egy ép lektinfehérje kerül valahová a szervezetünkbe, annak szinte mágnesesen vonzó hatása van a környéken található sejtekre. Összeragasztja a sejteket és azokra ugyanolyan pusztulás vár, mintha idegen betolakodók volnának. Ez a jelenség kellemetlen bélpanaszokat, vagy májcirrózist okozhat, illetve leállíthatja a vesén áthaladó vér áramlását.
A táplálékkal felvett lektinek 95%-át a szervezet eltávolítja. A felvett lektinek mintegy 5%-a azonban beszűrődik a véráramba, ott reakcióba lépnek a vörös- és fehérvérsejtekkel, és elpusztítják azokat. Igen kis mennyiségű lektin is képes nagyszámú sejtet agglutinálni, ha az adott vércsoportú szervezet „a nemtetszését” fejezi ki.
Ez a folyamat persze nem olyan veszélyes, mintha más vércsoportú vért kapnánk, viszont olyan anyagcsere-melléktermékek keletkeznek, amelyeket az immunrendszernek el kell távolítania. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer egy része folyamatosan le van foglalva, így egy erősebb kihívásra már nem tud megfelelő intenzitással válaszolni. Ez pedig hosszabb távon védtelenné teszi szervezetünket a fertőzésekkel szemben.
Utolsó kommentek