...avagy a megfelelő üzemanyag
Ha olyan ételeket fogyasztunk, melyeket a testünk hatékonyabban tud hasznosítani, azzal sokféle problémától megóvhatjuk magunkat.
A probléma oka a tápanyagok vérünkkel történő elszállítása a sejtekhez. Ha valamely tápanyag nem kompatibilis a szállító rendszerünkkel, akkor az nem tápanyag számunkra, hanem fölösleges teher az immunrendszerünknek.
A helytelen táplálkozás így túlsúly problémákhoz vezethet, amit egy megfelelő diéta csökkenteni tud. Ha Önnek is gondjai vannak a súlyával, akkor a helyes fogyókúra megválasztásában az Egészségesen és ésszel fogyni című írásunk lehet a segítségére.
Dr. Peter J. D'Adamo amerikai orvos munkássága nyomán szédületes sebességgel terjedt el a világban a vércsoportoknak megfelelő táplálkozás és diéta. Számos könyve magyar nyelven is megjelent.
Alapjául az hipotézis szolgált, hogy mivel őseinknél a négy fő vércsoport kialakulásában jelentős szerepet játszott a táplálkozás, nem zárható ki, hogy az egyes vércsoportokhoz fejlődéstanilag tartozó táplálkozástól való nagymértékű eltérés egészségkárosodáshoz vezet.
Először is nézzük meg, hogy hogyan alakultak ki az egyes vércsoportok, ugyanis néhány dolgot megmagyarázhatnak táplálkozásunk kialakulásával kapcsolatban. Kattintson ide, és olvassa el a Vércsoportok kialakulása című írásunkat.
A vérben a vörösvérsejtek felszínén jellegzetes képződmények, úgynevezett antigének találhatók.
Ezek olyan, a szervezet számára idegen anyagok, amelyek a szervezetbe kerülve ellenanyag képződését váltják ki. A vércsoport ezen antigének alapján állapítható meg, és A, B, AB lehet. Ha semmilyen antigén nem található a vörösvérsejt felszínén, akkor az illető 0-s vércsoportú.
Ebből az elméletből kiindulva Dr. D’Adamo és munkatársai élelmiszerek százait vizsgálták, vajon mennyire összeférhetők a különböző vércsoportú vörösvértestekkel, és azt találták, hogy feltevésük beigazolódott.
Utolsó kommentek