Becslések szerint bolygónk 2-5%-a szenved cukorbetegségben. 2000-ben a cukorbetegek száma elérte a 175 milliót. Ezek csak becsült adatok, ugyanis valójában számos cukorbeteg - főleg a II. típusú diabetesben szenvedők - nincsen betegsége tudatában, mert kezdeti a fázisban nem jelentkeznek egyértelmű tünetek.
A cukorbetegség földrajzi megjelenésével kapcsolatos kutatások egyértelműen kimutatták, hogy erre a betegségre kivételesen hajlamosak Európa és Észak-Amerika lakosai. Észak-Amerikát tekintve az is kiderült, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a betegség lényegesen elterjedtebb, mint Mexikóban. Ez a tény annyira felkeltette a tudósok figyelmét, hogy újabb kutatásokba kezdtek. Megvizsgálták az Egyesült Államok területén élő mexikói származású lakosságot és megállapították, hogy lényegesen nagyobb arányban szenvednek cukorbetegségben, mint Mexikóban. Ez a kutatókat arra a következtetésre vezette, hogy a Mexikóban élő lakosságot minden bizonnyal védelmezi valamilyen tényező a betegséggel szemben. Ez a védőangyal a NOPAL.
Az orvostudomány által ismert, a diabetészesekre pozitívan ható mintegy 130 növény közül közel 30 hatékonyan egészíti ki a cukorbetegség kezelését. Közéjük tartozik az Opuntia ficus indica is, mely közönséges nevén Nopalként ismert.
Ezt az igen népszerű mexikói kaktuszfélét a helyi lakosok táplálékként használják. Összehasonlítva az európai szokásokkal felhasználási formáját és fogyasztási gyakoriságát leginkább a sárgarépával vagy a burgonyával hasonlítható össze. A Nopalt fogyasztják főzve, sütve, grillezve, de nyersen is saláta formájában. A Nopalból ital is készül, sőt az alkoholtartalmú koktélokhoz is hozzáadják. De a közönséges sárgarépával vagy burgonyával összehasonlítva, melyek köztudottan igen gazdagok tápanyagokban, a Nopal valóságos kincsesbánya. Ezenfelül még a fügekaktuszban megtalálható egyéb anyagok, aminosavak, növényi rostok, vitaminok és ásványi anyagok sokoldalú terápiás hatásúak, messze lekörözve ezzel népszerű zöldségeink hasonló tulajdonságait.
1979 óta folynak a Nopal tulajdonságai kihasználásával kutatások a cukorbetegség megelőzésében. A mai napig nem ismeretes pontosan a növény működésének mechanizmusa. Az viszont bizonyos, hogy a Nopal képes csökkenteni a vér glukóztartalmát. Feltehetően ez a szénhidrátfelvétel lelassításának köszönhető, mely csökkenti az inzulintermelést. A Nopal hatására nő a sejtek érzékenysége a termelt inzulinnal szemben, ily módon felgyorsul a glukóz mozgása a véredényrendszer-sejt útvonalon.
Próbáljuk ki a Nopal tulajdonságait a saját bőrünkön. Nem kell ehhez Mexikóba mennünk. Az európaiak számára elfogadhatóbb formában, a NOPALIN készítmény formájában érhető el.
Ez az Opuntia ficus indica szárított szárát tartalmazó, sokoldalú termék nemcsak a vér glukóztartalmát csökkentő képességgel rendelkezik. Számos egyéb tulajdonsággal is bír, többek között csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, szabályozza a tápanyagcsatorna és a máj funkcióit, tisztítja a vastagbél utolsó szakaszát, és segít a megfelelő testsúly megőrzésében. Érdemes hozzátenni, hogy a Nopal kivonat természetes antioxidánsok, köztük karotinok forrása is, mint például a bétakarotin, lutein, vagy az A-vitamin aktivitását javító kriptoxantin.
Paradoxnak tűnik, hogy a barátságtalan sivatagi környezetben élő fügekaktusz ilyen gazdag összetevőket tartalmaz és ilyen jótékonyan hat az ember szervezetére. Éljünk ezzel a kinccsel... egészségünkre.
Utolsó kommentek