Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Fügekaktusz – Tüskés menü

2008.08.14. 16:24 - vitalman

   Előételnek javasolnék egy kis friss tavaszi kaktuszsalátát, majd következhet a fügekaktusz-leves mexikói módra, és végül a grillezett kaktusz, kellően átsütve, pikáns fűszerezésseI. A fenti étrend egy Észak-Amerikai család gardenpartiján kifejezetten ismerősen csengene. A kaktuszevés divatja a déli szomszédtól, Mexikóból jött és hódított, még ha nem is olyan gyorsan, mint földije a tüzes Tequila.

 

   A fügekaktusz vagy nopal becsületes neve Opuntia faj tagja. Mexikóban és az USA-ban őshonos, de a Kanári-szigeteken is fellelhető sivatagi kaktuszféle. Előkelőhelyen áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO), közel 30000 gyógynövényt tartalmazó listáján, amit gyógyító hatóanyagainak arzenáljával érdemelt ki. A vele kapcsolatos kutatások egyetlen rossz tulajdonságára világítottak rá, nevezetesen hogy szúr. A nopal valóságos, élő patika, ami annál is érdekesebb, mivel a legzordabb klímájú sivatagokban is jól érzi magát, ahol pedig nagyon szegényes a talaj.

 

Gazdag vitaminokban, főleg C, 81, 82, 83-ban. Gyümölcsének húsa jelentős mennyiségű etanolban oldható szénhidrátot, 35% glukózt és 29% fruktózt tartalmaz. A gyümölcs héjában 21 % a glukóz tartalom, mindkét részben sok a keményítő. A húsban található még pektin (14,4%). A héj és a mag gazdag cellulózban (29,1%). A fehérjetartalom a gyümölcshúsban 5,1%, a héjban 8,3%, a magban 11,8%. 17 fajta aminósavat tartalmaz, melyből 8 életfontosságú. A héjnak kiemelkedő a kalcium (2,09%) és kálium (3,4%) tartalma.

 

 

 

A felsorolt összetétel gyakorlati jelentősége abban mutatkozik meg, hogy szabályozza és javítja az emésztést, és ezen keresztül számos korunk betegségének nevezett, a helytelen táplálkozásra visszavezethető tünet együttes megelőzhető, illetve kezelhető általa. Ilyen például a testsúlyproblémák.

 

  Csak Európában és az Amerikai Egyesült Államokban, több mint 70 millió elhízott embert tartanak számon és további 163 millióan túlsúlyosak. A Knoll Gyógyszergyár 1999. október - november folyamán felmérést végzett Közép-Európában, 5715 páciens és 1143 orvos bevonásával. Kiderült, hogy csak a lakosság 40%-ának megfelelő a testsúlya, 37% túlsúlyos és 23% elhízott. Ez azt jelenti, hogy minden második ember súlyproblémákkal küzd. A túlsúly és az elhízás számos betegséget okoz, pl. cukorbetegséget, magas vérnyomást, ízületi betegségeket és bizonyos daganatokat. Az Amerikai Kardiológus Társaság (AHA), az elhízást önálló kockázati tényezőként tartja nyilván a koszorúér-betegségek kialakulásában is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elhízást betegséggé nyilvánította. A Világszervezet adatai szerint az elhízás, a dohányzást követő második legfontosabb halált okozó állapot, pedig mindkettő megelőzhető lenne.

 

A nopal speciális nyálka rostjaival csökkenti a gyomorsav elválasztást, és képes bevonni a sérült, felmaródott nyálkahártyát, ezáltal gátolja a gyomor- és nyombélfekély kialakulását, valamint a már kialakult betegségekben jelentős javulást eredményez, mint kiegészítő szer. Hatásos az Aszpirin és egyéb "nem szteroid gyulladáscsökkentők" okozta felmaródások ellen is.

 

A nopal képes megszüntetni az emésztési problémákra visszavezethető székrekedést, amikor a székürítés kellemetlenséggel jár, vagy ritka. Székrekedés esetén a széklet kemény, és kiürítése nehéz; utána olyan érzés maradhat, hogy a végbél nem ürült ki teljesen. A heveny székrekedés kialakulása váratlan és egyértelműen észrevehető. Az idült székrekedés viszont alattomosan kezdődik, és hónapokig vagy évekig fennmaradhat. A csekély fizikai aktivitás és a rostszegény étrend az idült székrekedés mindennapos kiváltó oka. További okai a pajzsmirigy csökkent működése, a vér emelkedett kalciumszintje. A vastagbél csökkent izom-összehúzódása, a székletürítés közben fellépő kellemetlen érzés, vagy akár lelki problémák egyaránt okozhatnak heveny és idült székrekedést is.

 

 

 

A nopal, még a helytelen táplálkozási szokásokból, a civilizációs ártalmakból és a renyhe életmódból adódó emésztési problémákkal összefüggésbe hozható legsúlyosabb kórisme, a tápcsatorna daganatos megbetegedése ellen is bevethető. A nyugati országokban a vastag- és végbél rák (kolorektális karcinóma) a második leggyakoribb típusú rák, és a második leggyakoribb daganatos halálozási ok. A kolorektális karcinóma előfordulási gyakorisága 40 éves kor felett kezd el növekedni, és a csúcsa 60 és 75 éves kor között van. A vastagbélrák (kolon karcinóma) gyakoribb a nőknél, a végbélrák (rektum karcinóma) viszont a férfiak között fordul elő gyakrabban. Közép- európában például 1989-ben 10 millió lakosra vetítve kb. 25-30 ezer új rákos beteget találtak és kezeltek, míg 1999-ben már 35-40 ezret. Ezen belül a végbél- és vastagbélrákosok, valamint a tüdőrákosok száma növekedett a legjobban. A férfiak és a nők egyenlő arányban veszélyeztetettek. A halálozás a lakosság számának arányában a közép-kelet európai térség világelső. Az egész világon azoknak az embereknek nagyobb az esélye a betegségre, akik városban laknak, és a fogyasztói társadalmakra jellemző ételeket fogyasztanak. Ennek az étrendnek alacsony a rosttartalma, de állati fehérjékben, zsírokban és a cukorhoz hasonló finomított szénhidrátokban gazdag.

 

 

  A nopal hatóanyagaival nemcsak, hogy szerepet játszik az emésztési problémák ilyen súlyos következményeinek megelőzésében, de rendkívüli sokrétűsége miatt számos módon javítja a mindennapi közérzetet is. Mérsékli az étvágyat, növeli a jóllakottságérzetet. Csökkenti a szövetek folyadék-visszatartását, segíti a vesét a méregtelenítésben és segíti a székletürítést. Leköti az epesavakat. Antioxidáns, testsúlyszabályozó, glükoregulátor, hipolémiás, vastagbéltisztító, szabályozza a máj működését. Jó hatással van a vércukorszintre. Jobb közérzetet és több energiát biztosít.

 

Az indiánok gyógyító hatást tulajdonítottak neki, szíverősítő szerként és tüdőgyulladásos tünetekre is használták, de hittek abban is, hogy megkönnyíti a gyerekszülést. Tüskéit az akupunktúrához hasonlítható kezelésre is használták. Élelmiszerként a mexikóiak hasznosították leginkább. Onnan terjedt el a divatja mára az USA-ban is.

 

 

  Minél hamarabb érdemes mindenkinek kipróbálni, mire képes a mára több kontinens lakóit meghódító tüskéshátú. A nopal teljes biológiai fegyverarzenállal, égbemeredő, apró lándzsákkal riogat. Ne érintse meg, ne dőljön neki, ne lépjen rá, csak egye, amennyi magába fér.

 

Figyelmeztetések, ellenjavallatok, mellékhatások:

 

  • A készítménynek javasolt adagban nincsen ismert mellékhatása, de a hatóanyag iránt előfordulhat egyéni érzékenység.

  • Állandó orvosi felügyeletet igénylő krónikus betegségekben szenvedők, a készítmény szedését minden esetben beszéljék meg kezelőorvosukkal.

  • A készítményt terhesség és szoptatás alatt is lehet szedni.

  • Minimum 3 dl vízzel kell fogyasztani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr73615948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása