Egészség és vitalitás a természet erejével...



" Önmagában a pénz nem sokat ér. A világ legdrágább kincse az egészség..."

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert én "gazdagnak " érzem magam, és ehhez az érzéshez másokat is hozzá szeretnék juttatni az oldalon publikált vitalitás tippekkel, illetve szeretném ha ti is hozzájárulnátok véleményetekkel, tippjeitekkel, tapasztalaitokkal.

A cikkekkel kapcsolatos termékeket, Itt tekintheted meg!

HA A TERMÉKRE VAGY KÍVÁNCSI, KATTINTS A LEÍRÁSOKBAN LÉVŐ KÉK SZÖVEGRE!

Címkék

agyműködés (2) agyvérzés (2) alkohol (3) allergia (12) alvás (1) alzheimer kór (3) ammónia (1) antibiotikum (1) antioxidáns (17) anyagcserezavar (1) asztma (3) autoimmun betegség (2) baktérium (1) bélféreg (1) betegség (1) biorezonancia (8) bőrelváltozás (4) bürger betegség (1) candida (10) csecsemőkor (1) csontképzés (3) csontritkulás (2) cukorbetegség (7) daganat (7) diabétesz (1) diéta (9) dohányzás (10) ekcéma (1) elhízás (2) embólia (3) emésztés (5) érelmeszesedés (4) érelzáródás (1) értágulás (3) étvágy (1) fájdalom (1) fáradtság (4) fejfájás (2) fekély (1) feledékenység (1) felfúvódás (1) fertőzés (7) fogak (3) fogyókúra (10) folsavhiány (1) gombás fertőzés (3) gyengeség (1) gyermek (1) gyógyszer (1) gyomor (2) gyomorfájás (1) gyulladás (12) hajhullás (1) hangulatingadozás (1) hányás (1) hasmenés (3) hasnyálmirigy (2) herpesz (5) hőhullám (1) hólyagkőképződés (2) húgyúti (2) idegrendszer (3) idegrendszeri zavarok (1) immunrendszer (8) immunzavar (1) infarktus (8) izom (2) izomépítés (2) ízület (3) ízületi gyulladás (4) káros baktérium (1) keringés (2) kimerültség (1) klimax (1) koleszterin (4) koraszülés (1) koraszülött (1) köröm (2) koszorúér (2) kötőszövet (2) krónikus (2) krónikus fáradtság (2) látás (1) lázcsillapítás (1) légzés (1) lelkibetegség (1) letargia (1) leukémia (1) magas vérnyomás (6) májbetegség (3) meddőség (2) méhrák (1) mell (2) memória (1) menstruáció (4) méregtelenítés (11) nemi vágy (2) növekedés (1) nyálkahártya kiszáradás (1) nyomelem (1) öregedés (3) örvsömör (1) oxigén (1) pajzsmirigy (2) parazita (1) parkinson kór (3) pikkelysömör (1) pollen (1) porc (1) potencia (2) prosztata (10) puffadás (1) rákmegelőző (5) reuma (8) rossz közérzet (3) sápadtság (1) sárgaság (2) savtalanítás (9) sclerosis multiplex (1) sebgyógyulás (5) skizofrénia (1) spermaképződés (2) sport (1) stressz és depresszió (20) stroke (1) strúma (1) szabadgyök (5) szédülés (1) székrekedés (1) szellemi (3) szívbetegség (1) szív érrendszeri károsodás (2) szmog (1) szoptatás (2) szorongás (1) szürke hályog (1) terhesség (1) test (1) tesztoszteron (1) torok (1) trombózis (6) tüdő (1) tumor (1) újszülött (1) vastagbél (3) véna (1) véralvadás (2) vércukorszint (1) vérnyomás (3) vérszegénység (2) vérvizelés (1) vérzés (1) vesekő (1) vese rendellenesség (1) vírusölő (3) vizelet elfolyási zavar (1) vízhajtó (1) zsibbadás (1) zsírégető (2) zsírsav (2) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • fitote: Vannak nagyon silány minőségű lucerna kapszulák amibe mindent beledarálnak. A legjobb minőséget it... (2014.07.19. 21:09) Lucerna
  • fitote: A prosztatagyulladásról minden információ! herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyullad... (2014.07.19. 21:07) Egyszer minden férfit utolér… Vagyis minden másodikat….
  • fitote: Prosztatagyulladásról részletes információk herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/27/prosztatagyulla... (2014.07.19. 21:06) A férfias megoldás!
  • fitote: Prosztatagyulladás kezelés gyógynövényekkel hasznos infó herbcaps.com/hu_HU/webshop/content/45/pr... (2014.07.19. 21:05) Gomba-támadás!
  • Modula: A gyógynövények valóban hatásosak a herpesz ellen. Én is egy csak természetes hatóanyagú krémet ha... (2012.02.16. 14:28) Gyógynövényekkel a herpesz vírus ellen
  • Utolsó 20

Megadózisú antioxidánsok

2008.03.30. 17:28 - vitalman

    Napjainkban, az ember egészségi állapotát veszélyeztető tényezők közül a legveszélyesebbek, az élettér túlszennyezettsége miatt megszaporodó szabadgyök-reakciók. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy az orvosképzés egyik modern kórélettankönyvének címoldalán a szabadgyökös szervezetkárosodások általános folyamatábrája látható, és fejezeteiben is számos betegségcsoport kialakulásával kapcsolatban olvasható a „feltételezett szabadgyökös mechanizmus". Mik is ezek a szabadgyökök? Kollektív bűnösök, avagy tévútra lépett jóhiszemű napszámosok? Tényleg ennyire veszélyesek, és ha igen, hogyan tarthatók kordában? Ezekkel a kérdésekkel manapság, minden egészségét védeni akaró embernek foglalkoznia kell!


  A szabadgyökök olyan atomok vagy molekulák, melyek valamilyen okból (enzimatikus-, radioaktív- vagy ultraibolya gerjesztések) párosítatlan elektront tartalmaznak, és rendkívül reakcióképesek mindaddig, míg a "szingli" - egy a környezetükben lévő anyagtól "rabolt" elektron által - párossá nem válik.

 Szabadgyökök normális élettani keretek között (enzimek hatására) gyakran keletkeznek, amiket a szervezet a létfontosságú folyamataihoz használ fel (fontos anyagok, pl. hormonok szintéziséhez, immuntevékenységek során a behatoló megsemmisítéséhez, a máj méregtelenítő folyamataiban a méreganyagok közömbösítésére, és az energiatermelésnél a sejtoxidáció gyorsítására). A fel nem használt gyököket a szervezet hatástalanító anyagai megsemmisítik, az esetleg általuk keletkezett károkat pedig a javító mechanizmusok rendbe teszik. Ennek a védelemnek a hatékonysága a szervezet antioxidáns kapacitásától függ (a név eredete az, hogy a gyökök elsősorban oxigén-módosulatok), ami kis részben szervezeti (glukóz, koenzim-QlO, húgysav), de főleg táplálkozási eredetű anyagokból (karotinok, bioflavonoidok, A-, C-, E-, K-vitaminok, illetve cink, mangán, réz, szelén, vas) építkezik.   Az egyensúly fennállásáig amennyi felesleges gyök, annyi rendelkezésre álló antioxidáns -, a szervezetben a gyökök nem tudnak károkat okozni.

 Az egyensúly felborulását okozó gyökmennyiség főleg akkor keletkezik, ha sok testidegen, szintetikus kémiai anyag (xenobiotikum) kerül a szervezetbe, mert a máj és az immunrendszer a hatástalanítás során nem csak ellenük, hanem belőlük is sokszor szabadgyököt - sőt, olykor az eredetinél mérgezőbb, rákkeltőbb anyagot - képez, mivel a szervezet számára ezek fejlődéstanilag ismeretlen anyagok. A képződött nagy mennyiségű agresszív molekula aztán „tetőtől-talpig" képes tönkretenni a szervezetet, mert a szabadgyökök valóságos láncreakciót indítanak el a környezetükben azzal, hogy a legközelebb lévő molekulától "beszerzik" a hiányzó elektronjukat, mivel ezáltal az önkéntesnek éppen nem nevezhető "donor" válik szabadgyökké. Ez a láncreakció egészen a sejtek magjaiban lévő örökítőanyagig (DNS) hatolhat, elindítva ezzel az egyik legrettegettebb betegség, a rák kialakulását. A modern orvosi kutatások feltárták, hogy a tumoros betegségek keletkezésén kívül az érelmeszesedés és következményei (magas vérnyomás, infarktus, trombózis stb.), a gyomorfekély, a hasnyálmirigy-gyulladás, a cukorbaj, az Alzheimer- és Parkinson-kór, a krónikus gyulladások, egyes autoimmun betegségek (reuma, SLE, Crohn-betegség, colitis ulcerosa), az asztma, az alkoholos és mérgezéses májkárosodások, a szürkehályog, a korai elöregedés, és még számtalan betegség kialakulásának hátterében önálló kiváltó okként, vagy közreműködőként szabadgyök-tevékenységek figyelhetők meg. A betegségek kialakulását okozó közös szabadgyökös mechanizmust „lipidperoxidáció" - nak hívják, melyben nevével ellentétben nem csak a zsírnemű (Iipoid) anyagok károsodnak, hanem az összes biomolekula (fehérjék, szénhidrátok, nukleinsavak) is. Ennek borzalmas következményeit csak az utat elálló antioxidáns molekula akadályozhatja meg, aminek olyan a szerkezete, hogy önmaga nem válik eközben szabadgyökké. Ettől antioxidáns!

  Tény, hogy napjainkra az egyensúly felborult. Az élettérben egyre szaporodó kémiai szennyezés (mintegy 6 millió környezetszennyező anyagot tartanak nyilván, aminek mennyisége évről évre több tízezerrel növekszik: ipari és mezőgazdasági vegyszerek, gyógyszerek, élelmiszeradalékok, "élvezeti mérgek"), az emelkedett háttérsugárzás, a megnövekedett napfény eredetű ultraviola-sugárterhelés és a stressz, mind nagyságrendekkel emelik a szervezetben a szabadgyök-koncentrációt. Ezzel párhuzamosan a mennyiségre és nem minőségre "beállított" mezőgazdaság és élelmiszeripar vegyszerektől (növényvédő szerek, antibiotikumok, „E" -adalékok, stb.) hemzsegő, és antioxidáns anyagok tekintetében szinte a végletekig kiürült étel-alapanyagokat adja. Az így kialakuló deficit akkora, hogy a napi rendes antioxidáns igényt csak több kiló zöldség-gyümölccsel lehetne kielégíteni, amivel - ha el lehetne fogyasztani annyit - arányosan nőne az általuk bevitt szennyezőanyagok mennyisége is. Ezért minden vitán felül áll, hogy a hatékony betegségmegelőzés csak ,nagy dózisú, koncentrált antioxidáns készítmények rendszeres szedésével érhető el. Fontos azonban tudni, hogy ez a kitétel erősen körülményfüggő, vagyis egy viszonylag egészséges környezetben (mondjuk csendes kis faluban, kisvárosban), viszonylag egészségesen (főleg növényi táplálékon, káros szenvedélyektől és stressztől mentesen, fizikailag aktívan) élő ember számára - ha egyáltalán van ilyen! -, elegendő, ha kis dózisú készítményt fogyaszt.

A korszerű antioxidáns készítményekben minden olyan anyag megtalálható, ami hatékonyan védi a szervezet "vizes" és "zsíros" rendszereit. Ezért több támadáspontú (kezdeményezésgátló, láncmegszakító, gyökfogó, alternátor, fémlekötő) víz- és zsíroldékony vitamint, vitaminszerű anyagot, illetve a szervezet antioxidáns enzimeit aktiváló nyomelemeket tartalmaznak.



  A leggyakrabban alkalmazott anyagok néhány gyökellenes jellegzetességei a következők:


Karotinoidok (B-karotin, likopin, luetin stb.] és A-vitamin (retinol) - zsíroldékony gyökfogó, alternátor és fémlekötő antioxidánsok. Rák- és érelmeszesedés-ellenes hatásaik valószínűleg elsősorban telítetlen zsírsav-tartalmuknak köszönhető, mellyel elterelik a lipid-peroxidációs folyamatokat a biomolekuláktól, illetve annak, hogy befogják az igen reaktív "szinglett-oxigént", és egyes oxidációt provokáló fémeket kelátkötéssel megkötnek.

  C-vitamin (poliaszkorbát és aszkorbil-palmitát) – a népszerű C-vitamin vízoldékony, és zsíroldékony formája. Erős hatású redukáló szerek, láncmegszakító és győkfogó antioxidánsok. Fontos rák- és szürkehályog megelőző anyagok.

E-vitamin (tokoferol-komlex) és koenzim Q10 (ubikinon) - zsíroldékony kezdeményezés-gátló, láncmegszakító és gyökfogó antioxidánsok. A legfőbb zsírvédő antioxidánsoknak tekinthetők. Hatásaikat a sejtmembránban elhelyezkedve fejtik ki, ahol megszakítják a lipid-peroxidációs láncreakciót. Szinglett-oxigént is kötnek. Fontos rák- és érelmeszesedés megelőző szerek. Szelén és C-vitamin jelenlétét igénylik.

Szelén, cink, mangán - a szervezet fontos antioxidáns enzimeinek, a szuperoxid-diszmutázoknak (SOD) az aktivátorai. Ezek az enzimek úgy a vizes, mint a zsíros rendszerek antioxidáns védelmét ellátják, így ezek a fémek fontos rák- és érelmeszesedés megelőző nyomelemek. .

L-cisztein és alfa-liponsav - vízoldékony kéntartalmú antioxidánsok. Tiol (-SH) csoportjaiknak köszönhetően képesek elbontani a már létrejött lipid-hidroperoxidokat, és direkt hidroxi-gyökfogó hatásaik is valószínűsíthetők.

L-glutation - vízoldékony gyökfogó antioxidáns. A sejtplazma és a mitokondrium egyik legfontosabb antioxidáns enzimjének, a működéséhez szelént is igénylő glutation-peroxidáznak (SeGSHPx) a segédanyaga. Nagyon fontos megelőzője a fentebb említett betegségeknek.

Bioflavonoidok (flavonglikozidok, polifenolok) - vízoldékony fémlekötő antioxidánsok. Kémiai szerkezetüknél fogva nagy hatékonyságú növényi szabadgyök-gátlók. Számos tanulmány bizonyította, hogy a rákmegelőzés kiemelkedő anyagai.

Ezeknek a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, ezeken kívül még sok egyéb fontos élettani és egészségvédő hatásaik vannak, melyekről a multivitaminokkal foglalkozó leírásokból lehet képet kapni.



  Figyelmeztetések, ellenjavallatok, mellékhatások:


  • A készítménynek javasolt adagban nincsen ismert mellékhatása, de a hatóanyagok iránt előfordulhat egyéni érzékenység.

  • Állandó orvosi felügyeletet igénylő krónikus betegségekben szenvedők, a készítmény szedését minden esetben beszéljék meg kezelőorvosukkal.


A bejegyzés trackback címe:

https://vitalitas.blog.hu/api/trackback/id/tr59403365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása